Wielkanoc nadchodzi, z tej okazji należy zaopatrzyć się w świąteczne przepisy na babki, które królują na polskich stołach. Babka piaskowa z makiem, pozycja warta uwagi.

babka piaskowa

Uwielbiam babki, z kawą, z mlekiem, na śniadanie, podwieczorek czy kolację;) Babka jest takim zwykłym, prostym ciastem, które możemy ubrać w piękne łaszki. Już sama forma,w której ją upieczemy potrafi nadać charakteru, a na rynku można dostać cudowne kształty. Babka może być „goła”, polana lukrem, czekoladą, możliwości jest wiele wszystko zależy od Was.

Składniki:

240 g mąki pszennej
4/5 szklanki mąki ziemniaczanej
kostka margaryny
250 g cukru
4 jajka
1 szklanka maku
1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
aromat migdałowy
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy

Ucieramy margarynę, stopniowo dodając jajka, następnie cukier. Do masy powoli dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dolewamy mleko i aromat oraz wsypujemy suchy mak. Ucieramy dokładnie ciasto.
Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem (masło lub margaryna) i wysypanej tartą bułką. 
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy około godziny. Przed wyjęciem sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto już jest upieczone. 

Babka piaskowa z makiem kiedy już wystygnie może zostać udekorowana lukrem przygotowanym z 2-3 łyżek wrzącej wody wymieszanej z cukrem pudrem( dodaj tyle aby uzyskać odpowiednią konsystencję,przynajmniej 4 łyżki.)

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *