W moim rodzinnym domu kochamy ciasta, jemy i pieczemy je non stop bo moja mama jest mistrzynią domowych wypieków, więc sami rozumiecie, nie sposób odmówić. Lubimy skomplikowane ciasta, takie efektowne, nad którymi trzeba się napracować, ale olbrzymią miłością pałamy do zwyczajnych ciast. Babka Zebra bardzo często gości na naszym stole.

Babka Zebra to takie ciasto, które robi się ekspresem,  które znika tuż po wyjęciu z piekarnika. Mój mąż dziś stwierdził : ” Ta babka Zebra wymiata”. Ma rację! Zdradzę Wam sekret:) Dodaję do ciasta szklankę gazowanego napoju pomarańczowego, lub gdy nie mam go pod ręką to chociaż wodę gazowaną, a smak podrasowuję aromatem pomarańczowym.  

Babkę możemy upiec w małej blaszce, lub tak jak ja w dwóch keksówkach, lub w typowej formie na babkę.

Babka Zebra
Write a review
Print
Ingredients
  1. 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  2. 1/2 szkl. oleju
  3. 5 jaj
  4. 3/4 szkl.cukru
  5. 1 szkl. napoju gazowanego pomarańczowego
  6. 2 łyżki kakao
  7. 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Instructions
  1. Wysmaruj formę masłem i obsyp bułką tartą. Ubij pianę z białek, a gdy będzie już bardzo sztywna dodać partiami cukier i żółtka.
  2. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia- po kilka łyżek, wlać olej, napój gazowany i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
  3. Podzielić ciasto na 2 części.
  4. Do jednej dodać kakao i wymieszać, a do drugiej dodać 2 łyżki mąki pszennej.
  5. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
  6. Ciasto nakładać do formy przemiennie. Piec około 50-60 min, zachowując zasadę tzw. suchego patyczka.
Rusty fork http://rustyfork.pl/
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *