Absolutnym must have w blogowej kulinarnej przestrzeni jest przepis na bardzo sycące batony musli. Domowe batony sprawdzą się idealnie  jako przekąska, która zaspokaja mały głód. Dużą zaletą batoników jest ich długi termin przydatności do spożycia, możemy przechowywać je w lodówce około 2 tygodni. 

baton musli

W internecie znajdziecie tysiące przepisów na batoniki owsiane, ale każdy z nas może stworzyć swój własny. Dobór dodatków jest indywidualny. Możemy dodać sezam, siemię lnianę, żurawinę, czy pestki dyni.  Proporcje też mogą być różne. Melko skondensowane ma za zadanie skleić suche składniki.

Batony musli
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
25 min
Total Time
35 min
Prep Time
10 min
Cook Time
25 min
Total Time
35 min
Ingredients
  1. 500 g płatków owsianych górskich
  2. 100 g rodzynek
  3. 100 g orzechów laskowych
  4. 100 g wiórków kokosowych
  5. 100 g ziaren słonecznika
  6. 50 g płatków migdałowych
  7. 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
Instructions
  1. Nagrzej piekarnik do 160 stopni.
  2. Średnią blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Wsyp do dużej miski suche składniki.
  4. W rondlu podgrzej mleko cały czas mieszając.
  5. Przelej ciepłe mleko do suchych składników i dokładnie wymieszaj.
  6. Masę owsianą przełóż do blachy.
  7. Za pomocą kawałka papieru do pieczenia dociśnij masę owsianą do dna.
  8. Blaszkę umieść w piekarniku.
  9. Piecz ok 20-25 min
  10. Pamiętaj!
  11. Porcjujemy dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Rusty fork http://rustyfork.pl/
 
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *