Mam dla Was przepis na biszkopt idealny!  Jest to jeden z najlepszych biszkoptów, które jadłam. Receptura jest banalna, na każde dodane jajko dodajemy odpowiednią ilość mąki i cukru. Uwaga biszkopt jest bez proszku do pieczenia. Rośnie tylko dzięki dobremu ubiciu białek.Wiele razy patrzyłam na ten przepis i jakoś tak nie mogłam się do niego przekonać, no bo jak to biszkopt- bez proszku do pieczenia?! i jeszcze potem mam go rzucić o podłogę? To chyba jakieś żarty.;)
Ale stało się, spróbowałam i zakochałam się w tym przepisie! Biszkopt idealny już za pierwszym razem wyszedł dosłownie IDEALNY. Wysoki, a co najważniejsze równy co bardzo ułatwiło mi później pracę. Nie bójcie się, że Wam opadnie. Sukces polega na prawidłowym ubiciu białek, a po upieczeniu, opuszczeniu z wysokości formy z biszkoptem na podłogę. Istnieje teoria, że pęcherzyki powietrza, które nagromadzone są w cieście podczas studzenia powoli przechodzą do góry i zbijają się w większe. Czynność rzucania ciastem sprawia, że cały proces uwalniania się pęcherzyków jest znacznie przyśpieszony i dlatego ciasto nie opadnie.  

Często zastanawiałam się z ilu jajek upiec biszkopt idealny. Poniższy przepis sugeruje potrzebną ilość jajek na daną wielkość formy tak żeby możliwe było podzielenie biszkoptu na 3, czasami nawet na 4 blaty.

 

Biszkopt idealny / rzucany
Write a review
Print
Na 1 jajko przypada
  1. cukier kryształ : 35 gram
  2. mąka pszenna : 25 gram
  3. mąka ziemniaczana: 10 gram
ILOŚĆ JAJEK NA TORTOWNiCĘ
  1. 18 cm - 4 sztuki
  2. 22 cm - 5 sztuk
  3. 24 cm - 6 sztuk
  4. 28 cm - 8 sztuk
  5. Blacha prostokątna mała: 8 jajek
  6. duża: 10 jajek
Instructions
  1. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
  2. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier małymi porcjami.
  3. Żółtka roztrzepujemy w miseczce i trochę napowietrzamy. Dodajemy do białek cieniutkim strumieniem.
  4. Chwilę mieszamy mikserem na małych obrotach, ale tylko do połączenia się składników.
  5. Mąki mieszamy razem i przesiewamy je przez sito. Dodajemy do masy jajecznej porcjami, po 2-3 łyżki.
  6. MIESZAMY RĘCZNIE. ŁYŻKĄ DREWNIANĄ OD DOŁU DO GÓRY. Gotowe.
  7. Ciasto wylewamy do formy, lekko je wygładzamy. Pieczemy ok 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  8. Sprawdzamy patyczkiem czy się upiekł, jeśli tak to wyciągamy formę i upuszczamy ją na podłogę z wysokości ok 30 cm. Po tej czynności wstaw biszkopt do otwartego piekarnika na 10 minut. Potem kładziemy biszkopt do góry dnem. Z formy wyciągamy ciasto dopiero po całkowitym wystudzeniu. Oddzielamy brzegi biszkoptu od formy delikatnie nożykiem.
Rusty fork http://rustyfork.pl/
print

3 Replies to “Biszkopt rzucany idealny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *