Mam dla Was przepis na biszkopt idealny!  Jest to jeden z najlepszych biszkoptów, które jadłam. Receptura jest banalna, na każde dodane jajko dodajemy odpowiednią ilość mąki i cukru. Uwaga biszkopt jest bez proszku do pieczenia. Rośnie tylko dzięki dobremu ubiciu białek.Wiele razy patrzyłam na ten autorski przepis Pani J. Bobbe, który krąży po blogach. Jakoś tak nie mogłam się do niego przekonać, no bo jak to biszkopt- bez proszku do pieczenia?! i jeszcze potem mam go rzucić o podłogę? To chyba jakieś żarty.;)
Ale stało się, spróbowałam i zakochałam się w tym przepisie! Biszkopt idealny już za pierwszym razem wyszedł dosłownie IDEALNY. Wysoki, a co najważniejsze równy co bardzo ułatwiło mi później pracę. Nie bójcie się, że Wam opadnie. Sukces polega na prawidłowym ubiciu białek, a po upieczeniu, opuszczeniu z wysokości formy z biszkoptem na podłogę. Istnieje teoria, że pęcherzyki powietrza, które nagromadzone są w cieście podczas studzenia powoli przechodzą do góry i zbijają się w większe. Czynność rzucania ciastem sprawia, że cały proces uwalniania się pęcherzyków jest znacznie przyśpieszony i dlatego ciasto nie opadnie.  

Często zastanawiałam się z ilu jajek upiec biszkopt idealny. Poniższy przepis sugeruje potrzebną ilość jajek na daną wielkość formy tak żeby możliwe było podzielenie biszkoptu na 3, czasami nawet na 4 blaty.

 

Biszkopt idealny / rzucany
Write a review
Print
Na 1 jajko przypada
  1. cukier kryształ : 35 gram
  2. mąka pszenna : 25 gram
  3. mąka ziemniaczana: 10 gram
ILOŚĆ JAJEK NA TORTOWNiCĘ
  1. 18 cm - 4 sztuki
  2. 22 cm - 5 sztuk
  3. 24 cm - 6 sztuk
  4. 28 cm - 8 sztuk
  5. Blacha prostokątna mała: 8 jajek
  6. duża: 10 jajek
Instructions
  1. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
  2. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier małymi porcjami.
  3. Żółtka roztrzepujemy w miseczce i trochę napowietrzamy. Dodajemy do białek cieniutkim strumieniem.
  4. Chwilę mieszamy mikserem na małych obrotach, ale tylko do połączenia się składników.
  5. Mąki mieszamy razem i przesiewamy je przez sito. Dodajemy do masy jajecznej porcjami, po 2-3 łyżki.
  6. MIESZAMY RĘCZNIE. ŁYŻKĄ DREWNIANĄ OD DOŁU DO GÓRY. Gotowe.
  7. Ciasto wylewamy do formy, lekko je wygładzamy. Pieczemy ok 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  8. Sprawdzamy patyczkiem czy się upiekł, jeśli tak to wyciągamy formę i upuszczamy ją na podłogę z wysokości ok 30 cm. Po tej czynności wstaw biszkopt do otwartego piekarnika na 10 minut. Potem kładziemy biszkopt do góry dnem. Z formy wyciągamy ciasto dopiero po całkowitym wystudzeniu. Oddzielamy brzegi biszkoptu od formy delikatnie nożykiem.
Rusty fork http://rustyfork.pl/
print

3 Replies to “Biszkopt rzucany idealny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *