Ciasteczka cynamonowe ślimaczki piekę od 10 lat. Wtedy to po raz pierwszy  gościłam u mojego męża w domu rodzinnym. Ciasteczka teściowej oczarowały mnie swoją formą. Całe szczęście, że mama podzieliła się ze mną przepisem;)

 

Przygotowanie ciasteczek cynamonowych może początkowo wydawać się skomplikowane, ale zapewniam Was, że po kilku zawinięciach wszystko okaże jest banalnie proste;)

Możecie posiłkować się filmikiem:

Ciasteczka cynamonowe ślimaczki
Write a review
Print
Ingredients
  1. 4 szklanki mąki
  2. 2 żółtka + 1 całe jajko
  3. 2 kostki margaryny
  4. 3 łyżki śmietany
  5. 1 szkl cukru pudru
  6. 30 g drożdży(zrobić zaczyn, niech wyrośnie)
  7. cynamon( ok 3 opakowań)
Instructions
  1. Ciasto zagnieść, powinno być bardzo elastyczne. W razie potrzeby podsypywać delikatnie mąką.
  2. Ciasto podzielić,rozwałkować każdą z części na "prostokątne" pasy o grubości 2-3 mm. Posypać cynamonem i zrolować. Zrobić 3-4 nacięcia i odcinać. Rozkładać jak kwiaty. Posmarować białkiem i posypać cukrem.
  3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 8-10 min.
Rusty fork http://rustyfork.pl/

print

4 Replies to “Ciasteczka cynamonowe ślimaczki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *