Najlepsze na świecie ciasteczka maślane robi moja mama. Upieczone ciasteczka układa w metalowych puszkach i chowa po szafkach na czarną godzinę. 

Dosłownie chowa je przed nami, bo te które zostaną na widoku znikają z talerza w trymiga.

Maślane ciasteczka mogą sobie tak leżakować nawet miesiąc i nic im nie będzie, by w końcu znaleźć się na stole jako dodatek do kawy,herbaty czy mleka. Ciastka są mocno maślane i bardzo kruche po prostu rozpływają się w ustach. Uwielbiam je, uwielbiam moją mamę, że zechciała podzielić się z Wami przepisem.

 

Ciasteczka mogą przybrać różne kształty. Moja mama robi tradycyjne „ciasteczka maszynkowe”, ja natomiast lubuję w foremkach;)

Składniki:

600 g mąki krupczatki

400 g miękkiego masła

6 gotowanych żółtek

200 g cukru pudru

 

Z podanych składników zagnieść ciasto. Żółtka należy przetrzeć przez sitko. Podziel ciasto na części. Zostaw jedną część na stolnicy, a pozostałe ciasto owiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce. Przed rozwałkowaniem ciasta podsyp sporo mąki, bo ciasto będzie się kleić. Pamiętaj, że ciasto nie zawiera proszku do pieczenia dlatego należy je rozwałkować na grubość około 3-4mm.
Wycinaj kształty i przenoś je podważając lekko nożem. Ciasto nadaje się do tradycyjnych ciasteczek maślanych maszynkowych.

Ciastka maślane układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni około 8 min. 
Ciasteczka po wyciągnięciu z piekarnika będą miękkie ( może Ci się wydawać, że są nieupieczone ale nic z tych rzeczy) , po chwili twardnieją.

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *