Szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego z marketu, tym razem z rabarbarem i kremowym serkiem.

Ciasto francuskie jakie możemy kupić w każdym większym sklepie spożywczym jest świetną bazą na szybkie smakołyki. W związku z sezonem na rabarbar proponuję Wam takie ciasteczka, czyż nie wyglądają smakowicie? 😉

ciastka z ciasta francuskiego

 

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • pół opakowania serka śmietankowego ALMETTE lub tego typu.
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łodygi rabarbaru, polecam taki czerwony jest słodszy

Rabarbar kroimy w kostkę. Serek śmietankowy miksujemy z cukrem i żółtkiem.
Rozwijamy schłodzone ciasto francuskie. wycinamy kształty, koła, kwadraty lub trójkąty. Ważne, żeby były takie same. Wykładamy na ciasto łyżeczkę serka, następnie rabarbar. Przykrywamy drugim takim samym kształtem ( z wyciętym krzyżykiem). Dociskamy widelcem brzegi. Smarujemy białkiem i wkładamy do pieca na około 12 min. Pieczemy w temperaturze 200 stopni. Wydłuż czas pieczenia jeśli jest taka potrzeba, ciastka mają być złote.

PATRZ jak to zrobić na przykładzie Ciastek francuskich z kremowym serkiem z truskawkami:

print

One Reply to “Ciastka francuskie z rabarbarem i kremowym serkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *