Pisałam Wam już o mojej miłości do ciast z jednej formy? Otóż uwielbiam takie wypieki, nieskomplikowane, szybkie w przygotowaniu i zawsze smaczne. Ciasto czekoladowe z nutą chilli jest przepyszne!Przepis pochodzi z bloga mojej instakoleżanki, chodź przyznam, że lekko go zmodyfikowałam na swoje potrzeby;)
Pierwszy raz zastosowałam przyprawę chilli w cieście i muszę przyznać, że to połączenie jest świetne. Nuta chilli, bo dodajemy dosłownie małą szczyptę, smakuje doskonale z dużą ilością kakao. Ciasto czekoladowe charakteryzuje się takim wyrazistym smakiem, po pierwszym kęsie wyczuwamy inny smak, ale ciężko zgadnąć że chodzi o chilli.

 

Ciasto jest puszyste, mocno kakaowe, a zarazem nie jest suche.

Ciasto czekoladowe z nutą chilli
Write a review
Print
Ingredients
  1. 1 kostka margaryny
  2. 4 jaja
  3. 1,5 szklanki mąki pszennej
  4. 1 szklanka cukru
  5. mały kieliszek rumu
  6. 2 łyżki miodu
  7. 5 płaskich łyżek kakao
  8. 6 łyżek mleka
  9. szczypta chilli
  10. 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  11. 1 płaska łyżeczka sody
  12. 1 czekolada gorzkia
Instructions
  1. Margarynę rozpuścić w rondlu. Lekko ją podgrzewając na małym ogniu, dodać cukier, chilli i kakao, wymieszać.
  2. Dodać mleko i podgrzewać, aż zacznie wrzeć. Odstawić na bok do wystygnięcia.
  3. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę.
  4. Oddzielić żółtka od białek.
  5. Żółtka, miód i rum dodać do ciemnej masy i wymieszać.
  6. Dodać przestygniętą masę z rondelka do suchych składników, dokładnie mieszamy, do czasu gdy nie będzie grudek. Czekoladę skruszyć na bardzo małe kawałeczki i dodać do ciasta.
  7. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta delikatnie mieszając.
  8. Do wysmarowanej tłuszczem keksówki wlać ciasto.
  9. Piec ok 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, zachowując zasadę tzw. suchego patyczka.
Rusty fork http://rustyfork.pl/
print

2 Replies to “Ciasto czekoladowe z nutą chilli

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *