Uwierzycie, że czasami mam takie fazy, że jem  ciasto drożdżowe na śniadanie,obiad i kolację. Najlepszy przepis na ciasto drożdżowe to ten od mojej babci Zosi. Poniższy bazowy przepis modyfikuję w zależności od potrzeb dodając lub odejmując mąkę. Najsłynniejsze ciasto drożdżowe babci Zosi to domowe jagodzianki, moja mama Irenka piecze ciasto drożdżowe zawsze w keksówkach, ja natomiast wykładam ciasto na dużą blachę taką dodawaną do piekarników, rzucam gdzieniegdzie  jagody i kruszonkę.

Bardzo ważne jest dobre wyrobienie i napowietrzenie ciasta drożdżowego, aby wytworzył się gluten. Babcia Zosia powtarza, że wyrabiając ciasto można dać ujście nagromadzonym negatywnym emocją. Jest to dobra okazją, żeby się wyżyć- można „tłuc” ciasto do woli. Chwilę wyrabiać je trzeba, także jak zacznie nas boleć już ręka to znaczy, że ciasto jest gotowe.:)

Ciasto drożdżowe z kruszonką
Write a review
Print
Ingredients
  1. 5 szklanek mąki pszennej
  2. pół kostki masła i pół kostki margaryny ( 200 g tłuszczu)
  3. 10 dag drożdży
  4. 5 jajek w temperaturze pokojowej
  5. niepełna szklanka cukru
  6. aromat cytrynowy lub starta skórka z cytryny
  7. cukier wanilinowy
  8. 3/4 szklanki ciepłego mleka ( gdy mam otwartą śmietankę 30% to mieszam ją z mlekiem)
  9. opcjonalnie jagody
Kruszonka
  1. pół kostki masła
  2. 3/4 szklanki mąki
  3. 3/4 szklanki cukru pudru
Instructions
  1. Do dużego naczynia, ja używam największego garnka, wsypać mąkę i cukry.
  2. W rondlu rozpuścić tłuszcze.
  3. W garnuszku rozetrzeć drożdże z małą łyżeczką cukru i łyżką ciepłej wody. Pozostawić w ciepłym miejscu. Odczekać około 10 min, aż drożdże wyrosną.
  4. Wbić jaja do mąki. Dodać aromat cytrynowy, rozpuszczone tłuszcze, ciepłe mleko i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto około 10 min.
  5. Przykryć garnek ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  6. Z podanych składników zrób kruszonkę. Wyrobioną, owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce.
  7. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  8. Kiedy ciasto urośnie, przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch możesz rzucić parę garści jagód ( używam również mrożonych) i kruszonkę.
  9. Piecz około 40-45 min, aż się ciasto zarumieni na złoto-brązowo.
Rusty fork http://rustyfork.pl/
https://www.facebook.com/rustyforkpl/videos/171509036627316/

print

One Reply to “Ciasto drożdżowe babci Zosi”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *