Ciasto jogurtowe z powidłami jest najprostszym ciastem na świecie! Piekłam je z tysiąc razy, a domownicy za każdym razem „biją” się o ostatni kawałek.
Ciasto jogurtowe z powidłami jest niezwykle puszyste. Delikatne kawałki rozpływają się w ustach. Do tego ciasta używałam świeżych owoców i mrożonych, dlatego któregoś pięknego dnia pomyślałam, że do ciasta dodam powidła. To był strzał w 10!!!
Składniki na jogurtowe ciasto:
- śliwki około 0,7 kg
- 1 kubeczek (mały: 150 g) pełnotłuszczowego jogurtu naturalnego.
- 3 kubeczki mąki
- 2 kubeczki cukru
- 1 kubeczek oleju roślinnego
- 4 jaja, oddzielnie żółtka od białek
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Połówki śliwek smażymy przez około 20-30 minut (mieszając od czasu do czasu), aż puszczą sok i staną się gęściejsze.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy na gładką masę z żółtkami, cukrem, olejem, jogurtem. Na koniec dodajemy mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Możemy użyć miksera na wolnych obrotach. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach ok. 25 x 35 cm, lub do tortownicy o średnicy około 26 cm. Na ciasto wykładamy kleksy smażonych śliwek.
Wstawić do piekarnika i piec przez około 45 minut. Sprawdzić patyczkiem przed wyciągnięciem z piekarnika. Długość pieczenia zawsze zależy od dobranej formy.