Ciasto jogurtowe z powidłami jest najprostszym ciastem na świecie! Piekłam je z tysiąc razy, a domownicy za każdym razem „biją” się o ostatni kawałek.

ciasto z powidłami

Ciasto jogurtowe z powidłami jest niezwykle puszyste. Delikatne kawałki rozpływają się w ustach. Do tego ciasta używałam świeżych owoców i mrożonych, dlatego któregoś pięknego dnia pomyślałam, że do ciasta dodam powidła. To był strzał w 10!!!

ciasto jogurtowe

 

Składniki na jogurtowe ciasto:

  • śliwki około 0,7 kg
  • 1 kubeczek (mały: 150 g) pełnotłuszczowego jogurtu naturalnego.
  • 3 kubeczki mąki
  • 2 kubeczki cukru
  • 1 kubeczek oleju roślinnego
  • 4 jaja, oddzielnie żółtka od białek
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Połówki śliwek smażymy przez około 20-30 minut (mieszając od czasu do czasu), aż puszczą sok i staną się gęściejsze.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. 
Białka ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy na gładką masę z żółtkami, cukrem, olejem, jogurtem. Na koniec  dodajemy mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Możemy użyć miksera na wolnych obrotach. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach ok. 25 x 35 cm, lub do tortownicy o średnicy około 26 cm. Na ciasto wykładamy kleksy smażonych śliwek.

Wstawić do piekarnika i piec przez około 45 minut. Sprawdzić patyczkiem przed wyciągnięciem z piekarnika. Długość pieczenia zawsze zależy od dobranej formy. 

ciasto jogurtowe z dżemem

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *