Pogoda jesienna mi sprzyja. Za oknem pada deszcz, a ja wykorzystuje każdą wolną chwilę na sterczenie w kuchni. Nie ma tych wolnych chwil za dużo, bo w domu mam małego smyka, który uwielbia zabawę brumami z mamusią;) Na jesienne dni polecam Wam ciasto marchewkowe. Piekę je już 2 lata, a przepis mam od przyjaciółki Martuśki ( nie Marty;) . 


Ciasto wychodzi bardzo wilgotne i puszyste. Jeśli macie opory przed pieczeniem takiego ciasta to Was rozumiem. Też kręciłam nosem na myśl o cieście ze startą marchewką. No bo jak to słodkie warzywne ciasto jeść? blee a fuj.! Prawda jest taka, że nie spróbowałabym tego ciasta świadomie. Zadziałał przypadek. Myślałam, że wyłożony placek na paterze to ciasto wiewiórka- też na sodzie wiec brązowe takie z jabłkami i orzechami. Ku mojemu zdziwieniu, marchew nie jest wyczuwalna jakoś szczególnie. 
Ciasto marchewkowe przygotujesz  szybciutko. Możesz upiec je w tortownicy lub średniej blaszce.

 

Ciasto marchewkowe
Write a review
Print
Ingredients
  1. 3 całe jajka
  2. 1 szklanka cukru
  3. 1 szklanka oleju
  4. 1,5 szklanki mąki tortowej
  5. 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  6. 1,5 łyżeczki sody
  7. szczypta soli
  8. szklanka orzechów włoskich
  9. 4 średnie marchewki starte na małych oczkach
Opcjonalnie Krem na wierzch
  1. 100 g serka mascarpone
  2. 2 łyżeczki cukru
  3. 50 ml śmietanki 30% --> wszystko ubijamy.
Instructions
  1. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy cienką strużką olej, cukier wanilinowy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. MIESZAMY DREWNIANĄ ŁYŻKĄ.
  2. Dodajemy startą marchew i orzechy--> mieszamy.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy 40-50 min do tzw. suchego patyczka.
Rusty fork http://rustyfork.pl/
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *