W truskawkowym sezonie nie może zabraknąć przepisu na proste, a zarazem smaczne ciasto biszkoptowe z masą, truskawkami i galaretką. Taki owocowy torcik to idealna słodka propozycja na letnie przyjęcia.
Biszkopt można upiec w prostokątnej blaszce lub w tortownicy. Korzystam z przepisu na biszkopt rzucany, zawsze mi wychodzi i jest bez proszku do pieczenia, więc śmiało częstuje tym ciastem maluchy. Przepis znajdziecie na blogu : tutaj Masa to taki domowy budyń, ale gotowany na śmietance z serkiem mascarpone i dodatkiem brązowego cukru. Świetnie pasuje do słodko kwaskowatych truskawek.
Składniki:
Biszkopt:
tortownica około 21-23 cm
4 jaja
140 g cukru
100 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
Duża blacha prostokątna
6 jaj
210 g cukru
150 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
Masa:
porcja odpowiednia do tortownicy( dla biszkoptu prostokątnego zwiększ porcję o połowę.)
250g serka mascarpone
250ml śmietanki 30 %
1 całe duże jajko
1 żółtko
55 g brązowego cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier wanilinowy
Dodatkowo:
truskawki
galaretka truskawkowa rozrobiona w 400 ml wrzącej wody.
W rondlu doprowadzamy śmietankę z cukrem wanilinowym do wrzenia. W średniej misce łączymy całe jajko plus żółtko, brązowy cukier i mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Następnie cienkim strumieniem dolewamy ciepłą śmietankę do masy jajecznej cały czas mieszając. Płyn z powrotem umieszczamy do rondla. Gotujemy na średnim ogniu nieustannie mieszając, bardzo zgęstnieje i zrobi się budyń. Gotowy budyń pozostawiamy do przestygnięcia.
Szykujemy galaretkę inaczej niż sugerują na opakowaniu, a dokładniej zalewamy mniejszą ilością wody bo 400 ml.
Za pomocą blendera łączymy budyń z serkiem mascarpone. Tak przygotowany krem wykładamy na biszkopt. Dekorujemy truskawkami i wylewamy po łyżce tężejącą galaretkę. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na noc.
1 comment
Pyszne klasyczne wiosenne ciacho i mimo, że nie jestem fanką galaretki to w takiej postaci mi smakuje. Piękne zdjęcia 🙂