Kiedy za oknem pogoda nie rozpieszcza trzeba poprawić sobie humor. Nic tak dobrze nie działa jak kawałek domowego ciasta, tym razem polecam czekoladowe ciasto z gotowanymi gruszkami.

Czekoladowe ciasto z gotowanymi gruszkami jest lekko wilgotne o mocno czekoladowo-korzennym smaku, a do tego te miękkie gruszki uroczo zapieczone w cieście. 

ciasto z gruszkami

Często tu piszę, że ciasto jest proste w wykonaniu, bo ja bardzo lubię takie szybkie, proste ciasta, które ekspresem jestem w stanie zrobić 😉

Zmodyfikowałam przepis na Ciasto czekoladowe dodając cynamon. Gruszki po kilku minutach gotowania w przyprawach naszły aromatem i były gotowe do zanurzenia w cieście, a następnie upieczenia. 

 

DSC_1165

Składniki:
Ciasto na tortownicę 21 cm lub 2 mniejsze:

  • 80 g masła
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szkl mleka
  • 3 jajka rozmiar L
  • 1 szkl cukru
  • 170 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • łyżeczka cynamonu

Zalewa do gruszek:

  • 6 – 7 małych gruszek
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kilka goździków
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny

Gruszki obrać ze skórki, od spodu usunąć gniazda nasienne (najwygodniej małą okrągłą łyżeczką), ogonki zachować. Gruszki powinny stać, jeśli nie trzymają pionu należy je ściąć równo od dołu.

Do garnka nalać wodę, dodać cukier, przyprawy, sok z cytryny – zagotować, wymieszać, do rozpuszczenia się cukru. Do wrzątku włożyć gruszki, zagotować i gotować około 10 minut na minimalnej mocy palnika, do miękkości. Miękkość gruszek sprawdzamy patyczkiem lub widelcem – powinien w nie łatwo wchodzić, nie powinny się jednak rozgotować (będą jeszcze pieczone).

Gruszki wyjąć, odsączyć. ( z przepisu http://www.mojewypieki.com/post/ciasto-czekoladowo—migdalowe-z-gruszkami)

Nagrzej piekarnik do 175 stopni. Boki tortownicy o średnicy 21 cm wysmaruj masłem, a dno wyłóż papierem do pieczenia. W rondlu rozpuść czekoladę i masło cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy. Zdejmij rondel z palnika dodaj mleko i wymieszaj. Przez około 5 min ubijaj jajka z cukrem na puszystą masę. W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaj masę jajeczną i rozpuszczoną czekoladę do mąki wymieszanej z kakao. Możesz zmiksować wszystko mikserem na małych obrotach lub wymieszać drewnianą łyżką. Wyłóż ciasto do formy, następnie ułóż gruszki ogonkami do góry i wstaw do piekarnika. Piecz około 40 min, przed wyciągnięciem z pieca sprawdź patyczkiem czy ciasto jest już upieczone. Po wyłączeniu piekarnika otwórz drzwiczki i pozostaw w nim ciasto przez ok 10. Po tym czasie wyjmij z pieca i zostaw w formie aż do całkowitego wystudzenia.

ciasto z gruszkami

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *