Przepyszne ciasto czekoladowe z malinami, słodkie, a zarazem lekko kwaśne od malin i delikatnie gorzkie od czekolady. Idealne.

ciasto z malinami

To ciasto, „chodziło” za mną od kilku dni. Kiedy wczoraj mąż przyniósł dwie łubianki malin wiedziałam od razu co z nimi zrobię. Wybrałam prosty przepis na średnią blachę (ok. 21 x 26 cm.)
Tylko 35 min w piekarniku i voilà. 

ciasto czekoladowe z malinami


Ciasto czekoladowe z malinami
jest idealne dla wszystkich, którzy uwielbiają gorycz gorzkiej czekolady, przełamaną słodko-kwaśnym smakiem malin.  Różnie to bywa z owocami. Moje malinki akurat tym razem były średnio słodkie 😉 

Składniki:
(blacha 21 cm x 26 cm )

  • garść malin
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 2 jaja
  • 125 ml mleka
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 100 g cukru brązowego
  • 2 łyżki kako
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

W rondlu rozpuszczamy masło, czekolady, kakao i mleko. Odstawiamy do ostygnięcia. 
Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Do masy jajecznej wąskim strumieniem dodajemy masę czekoladową, ciągle miksując na małych obrotach. Na koniec dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy całość na najmniejszych obrotach bardzo krótko, tylko do połączenia się składników. Dodajemy maliny i wykładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy około 30-35 min na funkcji góra i dół w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
DSC_1114-Edit

 

print

One Reply to “Czekoladowe ciasto z malinami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *