Czekoladowe muffinki ratują mi tyłek 😉 kiedy niespodziewanie znajomi wpadają na kawę. Nie ma chyba nic prostszego niż niechlujne wymieszanie składników, z których w 20 min potrafią wyrosnąć cuda. muffinki

Zasada jest prosta. Suche składniki miesza się razem w 1 misce, niezależnie od składników mokrych. Następnie łączymy SUCHE składniki z MOKRYMI—>  zawsze ręcznie, za pomocą drewnianej łyżki. Nigdy nie używaj miksera! Muffinki nie wyrosną i będą zbite.  

Muffinki czekoladowe
Yields 12
Write a review
Print
Prep Time
20 min
Cook Time
20 min
Total Time
40 min
Prep Time
20 min
Cook Time
20 min
Total Time
40 min
Suche
  1. 30 dag mąki pszennej
  2. 3 łyżki ciemnego kakao
  3. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  4. 1/2 szklanki cukru
  5. opcjonalnie: garść orzechów włoskich, kawałki czekolady
Mokre
  1. 1 szkl mleka
  2. 1/2 margaryny
  3. 1jajko
Instructions
  1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
  2. Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać zimne mleko i jajko. Lekko ubić ręczną trzepaczką.
  3. Połączyć suche składniki z mokrymi. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
  4. Przełożyć ciasto do specjalnej formy na muffinki lub wyłożyć do papilotek.
  5. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 - 25 min
Rusty fork http://rustyfork.pl/
muffin2

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *