Jestem fanką ciasta drożdżowego, nic więc dziwnego że od kilku dni codziennie piekę drożdżową gwiazdę z makiem.
Uwierzcie mi, ta duża drożdżówka jest obłędna w smaku, właściwie to makowiec tylko w innej formie😁  Taka drożdżowa gwiazda z makiem będzie obłędnie prezentować się na świątecznym stole.

Proporcje na 1 gwiazdę:

250 g masy makowej doprawionej aromatem pomarańczowym i migdałowym

350 g mąki pszennej
60 g cukru                                                          
2 jajka                                                                
100 ml ciepłego mleka                                  
30 g rozpuszczonego masła                        
 30 g drożdży 

Tradycyjnie wyrabiamy ciasto drożdżowe, jak to się robi zobacz Tu

Kiedy ciasto już urośnie to dzielimy je na 4 równe części. Rozwałkowujemy je na równe koła ok. 16 cm średnicy.

Wykładamy 1/3 masy makowej na pierwsze drożdżowe koło, następnie przykrywamy drugim ciastem, na to drugą porcję maku i przykrywamy trzecim rozwałkowanym ciastem, następnie ostatnia porcja maku i ostatnia porcja rozwałkowanego ciasta. 

Kolejny krok to pokrojenie ciasta na 16 części tak żeby na środku wyszło nam kółko.

20161127_182200

Bierzemy w każdą dłoń po jednym kawałku i podwójnie wykręcamy. Kawałek w lewej dłoni wywijamy w lewą stronę, a kawałek z prawej dłoni wywijamy w prawą stronę, następnie podwiń końce do dołu. 

Wkrótce dodam filmik;) 

Posmaruj naszą gwiazdę białkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 min. 

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *