Jeden z popisowych numerów mojej Babci to drożdżowe jagodzianki. Smakują i latem i zimą. Idealne na śniadanie, jak i deser do kawy. 

drozdzowe jagodzianki

Do napisania postu z przepisem na drożdżowe jagodzianki podchodziłam kilka razy. Nie było proste określić ilość użytych produktów, gdyż Babcia robi wszystko na oko. 🙂 Przyznam, że jeśli chodzi o ciasto drożdżowe to też tworzę na oko, w miarę potrzeby dodaję mąki i zdaję się na konsystencje ciasta.

 

Składniki na około 40 sztuk:
 
nie potrafię robić mniejszej porcji, a w ciągu 3 dni i tak nie ma śladu po bułeczkach. Kilka sztuk zawsze mrożę na czarną godzinę.

  • 1,5 kg mąki pszennej
  • 100 g drożdży
  • 300 ml mleka (ciepłego)
  • 200 ml śmietanki 30% (ciepłej)
  • 5 całych jaj i 2 żółtka
  • 2 białka do smarowania jagodzianek
  • 1/2 kostki margaryny ( rozpuszczonej)
  • 3/4 kostki masła 82%( rozpuszczonego)
  • cukier wanilinowy
  • 1,5 szklanki cukru
  • aromat arakowy
  • jagody około 500 – 700 ml słoik ( świeże lub mrożone)

 

Do dużej misy przesiewamy mąkę. W garnuszku rozrabiamy drożdże z 1,5 łyżki cukru. W rondelku podgrzewamy 150 ml mleka. Mleko powinno być ciepłe, nie gorące. Letnie mleko wlewamy do drożdży i mieszamy. 
W misie z mąką robimy dołek, do którego powoli dolewamy drożdże wymieszane z ciepłym mlekiem. Łączymy płyn z odrobiną mąki (tej z misy) i czekamy, aż drożdże wyrosną. Trwa to zwykle kilka minut.

Kiedy drożdże wyrosną, dodajemy jaja, cukier, cukier wanilinowy i aromat. Powoli, partiami wlewamy ciepłą śmietankę i pozostałe mleko rozpoczynając wyrabianie ciasta.
Wyrabiamy chwilę. Następnie dodajemy partiami rozpuszczone tłuszcze i kontynuujemy wyrabianie ciasta. Ciasto należy dobrze napowietrzyć, dlatego można się na nim ” wyżyć” – jak to mówi moja Babcia. 
Ciasto uznajemy za wyrobione kiedy ładnie ” odchodzi” od ręki. Może się zdarzyć, że ciasto wyjdzie za rzadkie wtedy dodajcie odrobinę mąki. 
Wyrobione ciasto, z wierzchu posypujemy odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Czekamy. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 

 Szykujemy 2 małe miseczki. Do jednej wsypujemy kilka łyżek cukru, do drugiej kilka łyżek mąki. Duże blachy wykładamy papierem do pieczenia. Kiedy ciasto wyrośnie przystępujemy do formowania jagodzianek.
Łyżką nakładamy porcję ciasta i w dłoniach formujemy placek, na którym środku umieszczamy jagody. Posypujemy odrobiną cukru i mąki. Łączymy brzegi i formujemy kulkę. Odkładamy na blaszkę łączeniem do dołu. Pamiętajmy o zachowaniu odległości pomiędzy jagodziankami ułożonymi na blaszce.
Bułeczki smarujemy białkiem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 20-25 min, aż się pięknie zarumienią.

jagodzianki

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *