Nie ma nic lepszego od szklanki mleka z drożdżówką. Mój poranny wypiek to drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Przepyszne, domowe pachnące bułeczki drożdżowe z kawałkami owoców i słodką lekko migdałową kruszonką.

 

Mój bazowy przepis na ciasto drożdżowe znajdziecie tutaj:

Ciasto drożdżowe babci Zosi

 .

Dodajcie dodatkową szklankę mąki pszennej, aby ciasto było gęściejsze i nie lepiło się do rąk. Dalej postępujcie tak samo. 
Kiedy ciasto wyrośnie formujemy średniej wielkości kulki o średnicy około 7 cm. Układamy na blasze, pamiętając o zachowaniu odstępów. Bułeczki smarujemy białkiem kurzym, aby się pięknie upiekły. Następnie wciskamy w ciasto  kawałki truskawek i sypiemy kruszonkę. 
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25-35 min, aż się zarumienią.

ciasto drozdzowe

Składniki na kruszonkę:

  • 1/2 kostki masła
  • 1 niepełna szklanka mąki
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 1/2 szklanki cukru

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 6 szklanek mąki pszennej
  • pół kostki masła i pół kostki margaryny ( 200 g tłuszczu)
  • 10 dag drożdży
  • 5 jajek w temperaturze pokojowej
  • niepełna szklanka cukru
  • aromat cytrynowy 
  • cukier wanilinowy
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka

Dodatki:

owoce

339

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *