Ekspresowe ciasto z rabarbarem na oleju to przepis banalnie prosty. Kilka składników, po wymieszaniu daje nam przepyszne ciasto, takie codziennie, niezobowiązujące, idealne.

Ciasto na oleju ma to do siebie, że idealnie komponuje się z owocami. Aktualnie trwa sezon na rabarbar, niedługo rozpocznie się sezon na truskawki, później maliny, morele czy jagody. Ze wszystkimi owocami smakuje świetnie. Nie bójcie się eksperymentować;)

Ciasto na oleju

Składniki:
na blaszkę 20×40 cm, starajmy się w miarę możliwości zachować proporcje można upiec w tortownicy około 23 cm

7 jajek rozmiar L
320 g cukru + 3 łyżki
opakowanie cukru waniliowego
500 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka oleju
aromat cytrynowy kilka kropel
rabarbar (ok. 8 gałązek)

Łodygi rabarbaru kroimy w kostkę lub paseczki i zasypujemy 3 łyżkami cukru. Odstawiamy i czekamy żeby rabarbar puścił sok. Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C. Formę wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, aż masa jajeczna będzie puszysta. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem oraz kilka kropel aromatu cytrynowego. Nie przerywając miksowania wlewamy cienką stróżką olej. Miksujemy jeszcze chwile, tylko do połączenia składników.
Ciasto przelewamy do formy, na wierzch układamy rabarbar. 
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35 min lub do momentu, aż ciasto pięknie się przyrumieni. Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone. 
Smacznego

ciasto z owocami

Zobacz tez:

Ciastka francuskie z rabarbarem i kremowym serkiem . 

print

4 Replies to “Ekspresowe ciasto z rabarbarem na oleju

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *