Ekspresowy smakołyk z ciasta francuskiego. Francuskie ciasteczka z truskawkami i serkiem Almette.

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • pół opakowania serka śmietankowego ALMETTE lub tego typu.
  • 3 łyżki cukru
  • garść truskawek

Truskawki kroimy w grubsze plasterki. Serek śmietankowy miksujemy z cukrem i żółtkiem.
Rozwijamy schłodzone ciasto francuskie. wycinamy kształty, koła, kwadraty lub trójkąty. Ważne, żeby były takie same. Wykładamy na ciasto łyżeczkę serka, następnie truskawki. Przykrywamy drugim takim samym kształtem (z wyciętym krzyżykiem). Dociskamy widelcem brzegi. Smarujemy białkiem i wkładamy do pieca na około 12 min. Pieczemy w temperaturze 200 stopni. Wydłuż czas pieczenia jeśli jest taka potrzeba, ciastka mają być złote.

604-Edit

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *