Moje serce skradły francuskie tosty, które serwuje na śniadanie. Są idealne do porannej kawy, która stawia nas na nogi. Przyrządzić je można w wersji na słodko: z owocami, miodem czy dżemem; lub w wersji na słono na przykład z bekonem i sadzonym jajkiem…pyycha! Skusiłam Was?tosty francuskie
Francuskie tosty są chrupiące, a jednocześnie nie są suche. Do przyrządzenia tostów możesz użyć pieczywa tostowego lub bułek, czy chleba. 
Moim zdaniem tosty najlepsze wychodzą z lekko czerstwego pieczywa, ponieważ wtedy świetnie absorbują płyn. To doskonały sposób na zużycie pieczywa. Nic się nie marnuje! 

Moje tosty przyrządziłam z serkiem śmietankowym Almette, miodem i świeżymi owocami. Dodatkowo do płynu dodałam łyżeczkę cynamonu ( opcjonalnie)

Składniki:

  • pieczywo ( płynu wystarczy na około 8 kromek),
  • 125 ml mleka
  • 2 jaja
  • dodatki wedle uznania

Poniżej fotograficzny sposób przyrządzenia;

This slideshow requires JavaScript.

Wymieszaj jaja z mlekiem. Kromki pieczywa zanurz w płynie. Podsmaż je na suchej patelni, aż się ładnie zarumienią. Podawaj ciepłe z dodatkami, które lubisz.

 

DSC_1216

print

One Reply to “Francuskie tosty”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *