Jagielnik, ciasto z kaszy jaglanej to słodka propozycja dla fitmaniaków. Cudownie prezentuje się na stole w towarzystwie kwaskowatych malin. Jagielnik jest idealny do kawy, może być alternatywą dla ciężkich świątecznych ciast.

Ciasto z kaszy jaglanej

Przepis na jagielnik na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowany, ale nie zrażajcie się. Jedyny problem, jaki napotkałam podczas pierwszego pieczenia to ciasto, które wykipiało w piekarniku. To był mój błąd. Powinnam za pomocą papieru do pieczenia wyłożyć boki tortownicy, tak aby ciasto mogło „rosnąć” do woli.  Nie popełnijcie mojego błędu;)

Składniki:

SPÓD:

opakowanie herbatników ok.200 g
40g wiórków kokosowych
80g rozpuszczonego oleju kokosowego lub pół kostki masła

 

Herbatniki oraz wiórki kokosowe umieszczamy w malakserze i miksujemy na pył. W rondlu rozpuszczamy tłuszcz, a następnie mieszamy go z ciastkami. Tak przygotowaną papkę wklepujemy na dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia( dno i boki- boki niech będą wyższe niż rant tortownicy).
Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy.

MASA JAGLANA:

2 puszki mleka kokosowego (800g) nie wstrząśnięte, musi oddzielić się śmietanka od wody kokosowej
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki mleka
90 g drobnego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kaszę jaglaną umieszczamy na suchej patelni i prażymy kilka minut, często mieszając aby się nie przypaliła. Następnie przekładamy kaszę na sitko i zalewamy ją wrzątkiem. 
Ostrożnie otwieramy puszki z mlekiem kokosowym. Delikatnie oddzielamy śmietankę od wody kokosowej. 
Wodę kokosową umieszczamy w garnku, dodajemy do niej dwie szklanki mleka i przygotowaną wcześniej kaszę jaglaną. Całość gotujemy około 20 minut na średnim ogniu. Mieszamy, aby kasza się nie przypaliła. Kiedy kasza się ugotuje odstawiamy na chwilę do lekkiego przestudzenia.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. 
Do lekko przestudzonej kaszy dodajemy śmietankę kokosową, cukier i mąkę ziemniaczaną. Całość blendujemy na gładką masę. 
Masę wylewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy formę do piekarnika.
Pieczemy około 80 minut, aż masa się zetnie.  Na górze utworzy się ” kożuszek”.
Wyciągnąć z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Kiedy Jagielnik będzie już zimny wstawiamy go do lodówki najlepiej na całą noc. 

Przed podaniem ciasto można udekorować malinami i posypać cukrem pudrem.

262

 

264

print

2 Replies to “Jagielnik, ciasto z kaszy jaglanej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *