Orzeźwiający napój, kompot z rabarbaru i truskawek, kusi kolorkiem i aromatem.Do kompotu polecam rabarbar „malinowy”, który jest słodszy, o mocno czerwonych łodygach. Żeby przełamać smak dodałam kilka truskawek. Najlepiej smakuje schłodzony;)

Składniki:

  • 300 g rabarbaru
  • 1 litr wody 
  • 4 łyżki cukru ( w zależności od gustu można dosłodzić)
  • Kilka truskawek

Umyć rabarbar i truskawki. Odciąć liście i wyrzucić, łodygi pokroić na 1 cm kawałki. Usunąć ogonki truskawek. Do garnka dodać owoce, zalać wodą, dodać cukier. Zagotować. Gotować, aż owoce zmiękną. Przecedzić kompot przez sitko do dzbanka.

567-Edit

 

Zobacz też:

Ekspresowe ciasto z rabarbarem na oleju

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *