Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką to smakołyk rozpływający się w ustach. Ciasto jest niezwykle kruche, a waniliowa pianka idealnie łączy owoce z ciastem.Z powodzeniem rabarbar można zastąpić innymi owocami np. truskawkami czy jagodami.

Uwielbiam ciasta na kruchych spodach, w moim przekonaniu tu nic nie może pójść nie tak. Jeśli nie jesteś biegły/a w kulinariach to właśnie tego typu ciasta są idealne na start. Zawsze wychodzą. 

ciasto z budyniową pianką

Składniki:
Przepis na blaszkę około 20 cm x 30cm

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek  

Budyniowa pianka:

  • 5 białek
  • 200 g cukru kryształu
  • cukier wanilinowy
  • 2 opakowania budyniu waniliowego ( bez cukru, 2x 40g)
  • 125 ml oleju
  • rabarbar około 6-8 gałązek + 4 łyżki cukru

Zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części w proporcji 60% do 40%. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Mniejszą część ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.
Większą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozprowadzić równomiernie i przyklepać. Wstawiamy do pieca i podpiekamy na złoto przez około 20 min.

Myjemy rabarbar, łodygi kroimy w 1 cm kostkę. Zasypujemy 4 łyżkami cukru i odstawiamy.

Gdy spód już wystygnie, ubijamy białka, stopniowo dodając cukry. Cały czas ubijamy na wysokich obrotach. Następnie powoli dodajemy budyniowy proszek, ciągle miksując. Zmniejszamy obroty i wlewamy wąską strużką olej, nie przerywając miksowania. Miksujemy chwilę, aż wszystkie składniki pianki się połączą. 
Ponownie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.

Budyniową piankę wykładamy na podpieczony spód. Następnie układamy rabarbar. Na wierzch ścieramy na tarce pozostałe ciasto. 
Pieczemy około 30-40 min na złoto. Po ostygnięciu można posypać wierzch cukrem pudrem.

SMACZNEGO

ZOBACZ TEZ:

Ekspresowe ciasto z rabarbarem na oleju .

kruche ciasto z truskawkami

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *