Kurczak w słodko kwaśnym sosie z dodatkiem papryki i ananasa dość często u nas gości. Danie jest szybkie i proste w przygotowaniu.
kurczak slodko kwasnyKawałki usmażonej piersi z kurczaka w słodko kwaśnym sosie z dodatkiem warzyw możecie zjeść solo lub z dodatkiem ryżu. Danie jest bardzo smaczne, słodko winny smak i to mięciutkie mięsko. 

Tak przyrządzonego kurczaka podaję na rodzinnych imprezach typu: imieniny, jako ciepłe danie. Najważniejsze, że kurczak w słodko kwaśnym sosie może być przyszykowany dzień wcześniej, a potem tylko podgrzany w piekarniku. Jest to ważne, bo kto lubi przesiąknąć zapachem smażenia? I tak mamy wystarczająco dużo pracy;) trzeba sobie ułatwiać życie.;)

pierś z kurczaka z ananasem

Zawsze mnie bawi, kiedy goście nakładają sobie porcję będąc przekonanym, że jest to ryba;) a tu psikus to kurczak 😉 Dzieje się tak zapewne przez to, że kurczak obtoczony jest w panierce zarezerwowanej dla ryby 😉

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 kolorowe papryki
  • ananas w zalewie , około pół puszki
  • 0,5 l bulionu z 1 kostki
  • szklanka pikantnego ketchupu
  • 0,5 szklanki cukru
  • sok z 2 cytryn
  • 3 ząbki czosnku
  • jajko
  • mąka ziemniaczana
  • sól, pieprz

Pierś kurczaka kroimy na kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w roztrzepanym, lekko posolonym jajku, następnie w mące ziemniaczanej i smażymy. Usmażone kawałki układamy w naczyniu żaroodpornym.

Sos:
Do bulionu dodać cukier, ketchup, sok z cytryny i czosnek przeciśnięty przez praskę. Zagotować. Dodać pokrojoną paprykę i ananasa. Chwilę gotować, aż papryka lekko zmięknie (około 3-4 minuty). Na koniec lekko zaprawiamy sos mąką ziemniaczaną. Gęstość jak kto lubi 😉

Kawałki kurczaka zalewamy sosem z warzywami. 

kurczak na słodko

 

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *