Bardzo prosty przepis na lukier idealny do ciastek czy pierników. Lukier królewski bardzo dobrze się barwi (używam barwników żelowych Wilton).

Lukier królewski używam również do dekoracji  drożdżówek czy serników. Wystarczy ewentualnie delikatnie go rozrzedzić wodą,dostosowując konsystencję do naszych potrzeb. Pamiętajmy żeby zaczynać od dodania łyżki wody i w miarę potrzeby dodawać jej więcej.

 

Składniki:

1 białko
120g cukru pudru
3-4 krople soku z cytryny
ewentualnie odrobina barwnika spożywczego

Białka ubijamy na sztywno, ciągle miksując dodajemy cukier i sok z cytryny plus ewentualnie barwnik. Gotową masę przekładamy do worka cukierniczego. Do dekoracji pierników na zdjęciu użyłam tylki Wiltona o nr 1. 

 

Przepisy na pierniczki znajdziecie tu.

print

2 Replies to “Lukier królewski Lukier do pierników

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *