Banalnie prosty, i wcale nie słodki, mazurek czekoladowy. Tym razem bardziej wytrawnie- bo z gorzką czekoladą, ale śmiało możecie zastąpić ją mleczną.

Spód mazurka do zrobienia na dwa sposoby:
1) bez pieczenia  LINK  na bazie ciasteczek lub,

2)  100 g masła
      2 żółtka
      30 g kakao
      30 g cukru pudru
      150 g mąki pszennej

Wszystkie składniki łączymy z sobą i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto okaże się zbyt suche dodaj 2-3 łyżki wody. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i formujemy kształty. Wstawiamy ponownie do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 180 stopni z funkcją termoobiegu. Pieczemy około 13-15 minut. 

Czekoladowy ganasz:

200 g czekolady, sami zdecydujcie jakiej
100 ml śmietanki 30%

Czekoladę rozpuszczamy w rondlu, dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy. Przestudzony czekoladowy ganasz wylewamy na mazurki. Dekorujemy i wstawiamy do lodówki. 

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *