Przepisów na pierniczki jest wiele. Jedne są miękkie od razu po upieczeniu, inne z kolei wymagają leżakowania. Przyznam, że wszystko zależy od miodu….Dopóki dziadziuś mojego męża żył, miałam najlepszy miód na świecie. Dziadziuś kochał swoje pszczoły, a one w podzięce zostawiały mu boski wielokwiatowy miód. 

 

 

Dziś podzielę się z Wami przepisem, który ma lat 22;) Wydrukowany został w jakimś poradniku popularnym w latach 90tych. Z tego przepisu wraz z siostra Martą pierwszy raz robiłyśmy pierniczki. Z tego co pamiętam, wyszły nam wtedy twarde jak kamień:D nie mam pojęcia dlaczego, bo od tamtej pory przez tyle lat ZAWSZE wychodziły mięciutkie:) Pewnie pomieszałyśmy proporcje;)

 

Zobacz też moje inne przepisy na pierniczki:

Pierniczki przepis Doroty z MW

Przepis na lukier królewski znajdziesz tu

Miękkie pierniczki "MIODKI"
Write a review
Print
Ingredients
  1. 500 g mąki pszennej
  2. 200 g miodu
  3. 100 g cukru
  4. 120 g margaryny
  5. 1 jajko
  6. 1 łyżeczka sody
  7. pół opakowania przyprawy do pierników
Instructions
  1. Umieszczamy wszystkie składniki w misie i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę. Odkrawamy z niej część i wałkujemy do grubości około 4-5mm. Wykrawamy pierniki. Surowe pierniczki układamy na blaszce i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 8 min( w piekarniku elektrycznym) Proponuję dostosować czas do swojego urządzenia.
  2. Udekoruj np. lukrem królewskim, przepis na blogu.
Notes
  1. Z tej porcji otrzymałam około 50 pierniczków średniej wielkości.
  2. Pierniczki może wykrawać od razu na dociętym kawałku papieru do pieczenia, który później przeniesiesz na blachę.
Rusty fork http://rustyfork.pl/
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *