Mini pavlova z lemond curd i jagodami to propozycja dla wielbicieli słodkich deserów.

Sama beza jest bardzo słodka, dlatego dobrze jest ją złamać kwaskowatym kremem lub owocami.  Moja propozycja to lemon curd. Jest słodki, zawiera cukier, ale kwas cytryn przełamuje słodycz idealnie. 

lemon curd

Składniki na mini beziki. ok 9 sztuk o średnicy 10 cm:

3 duże białka z jajek o rozmiarze L
170 g cukru pudru lub 220 g bardzo drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego

Ubijamy białka, aż uzyskamy gładką, ale jeszcze lejącą pianę. Stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy. Po dodaniu całego cukru piana powinna być bardzo błyszcząca i sztywna. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, ubijać jeszcze przez minutę.

Piekarnik nagrzać do 120 stopni ( funkcja góra i dół). 
Mini bezy wyłożyć na papier do pieczenia w formie krążków o wielkości do 10 cm średnicy. Możesz użyć rękawu cukierniczego lub nałożyć łyżką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 min w temp 120 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezę przez kolejne 45 min. Bezy powinny wyjść miękkie w środku, a chrupiące na górze i dole.

Składniki na lemon curd:

Sok z 3 dużych cytryn i otarta z nich skórka
3 żółtka
200 g cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka oleju rzepakowego

Wszystkie składniki z wyjątkiem oleju umieścić w rondlu. Wymieszać i zagotować cały czas mieszając. Gotować około 2-3 min i dodać olej. Jeśli będą grudki użyjcie blendera.

pavlova z lemon curd

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *