Maślane ciasto, prażone jabłka i kawałki gruszki pod cynamonową pierzynką to mini placki, które smakują obłędnie. 

ciasto z jabłkami

Ostatnio furorę w mojej kuchni robią tradycyjne ciasta w wersjach mini. To świetny sposób na przygotowanie swoich ulubionych słodkości w formie bardziej kompaktowej, którą możemy zabrać ze sobą do pracy, czy tak jak w moim przypadku na spacer z dziećmi;) Mój starszak nie pogardzi domowym ciastem;)

Moje mini placki zostały nadziane prażonymi jabłkami marki Reypol. Słoik pełen słodziutkich polskich jabłek, zawsze warto mieć w domowej spiżarce, a jabłuszka z Janowca to 25 lat tradycji dobrego smaku. 

Wystarczy kilka składników i w kilka chwil wyczarujemy takie cuda:

ciasto z jabłkami

 

Składniki na 12 sztuk:

Ciasto:

  • 265 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 200 g zimnego masła
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1 duże jajko

Cynamonowa kruszonka:

  • 65 g brązowego cukru
  • 35 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 55 g masła

Dodatkowo:

  • jabłka prażone REYPOL
  • 1-2 gruszki

Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć szczelnie w folię spożywczą i chłodzić w lodówce 30 minut. 
W między czasie zagnieść kruszonkę, owinąć w folię i chłodzić w lodówce.

Obrać gruszkę ze skórki, usunąć środek. Pokroić w kostkę. Formę do muffinek smarujemy masłem. Schłodzone ciasto podzielić na 12 części( bo tyle otworów ma moja blacha do muffinek).
Rozwałkować na okręgi, przełożyć ciasto do formy tak, aby spód i boki były wyłożone ciastem. Następnie każdy mini placek wypełnić farszem: kilka łyżeczek prażonych jabłek REYPOL, kilka kostek gruszki a na wierzch sypiemy cynamonową kruszonkę.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30-35 min.

DSC_0975-Edit

 

DSC_0979-Edit

 

RADA:

Przygotuj 12 pasków papieru do pieczenia. Przełóż nimi otwory formy na muffiny, a następnie wyłóż ciastem. Po upieczeniu delikatnie złap końce papieru do pieczenia aby wyciągnąć mini placki.

DSC_0969-Edit

print

One Reply to “Mini placki z jabłkami, gruszką i cynamonową kruszonką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *