Na początek września mam dla Was rewelacyjną propozycje, mianowicie mini tarty z cytrynowym nadzieniem i owocami. Oryginalny przepis znalazłam w miesięczniku PYSZNE. Tu przedstawiam Wam lekko zmodyfikowany, już przetestowany przepis, idealny na 12 porcji. Do upieczenia mini tarty z cytrynowym nadzieniem użyłam formy do muffinek, którą wysmarowałam masłem i przełożyłam papierem do pieczenia uciętym w paski. Jeśli chodzi o owoce, to dziś dodałam zamrożone jagody i świeże maliny- bo to miałam pod ręką. Mini tarty z cytrynowym nadzieniem idealnie komponują się również z porzeczką. 

tartaletki

 

Mini tarty z cytrynowym nadzieniem
Write a review
Print
Spód
  1. 3/4 kostki masła
  2. 240 g mąki pszennej
  3. 110 g cukru pudru
  4. 1 żółtko
  5. szczypta soli
Masa
  1. 1 żółtko
  2. 200 g kwaśnej śmietany 18%
  3. 2 łyżki soki z cytryny
  4. 4 łyżki śmietanki 30%
  5. 2 czubate łyżki cukru
  6. cukier wanilinowy
  7. garść jagód, malin
Instructions
  1. Z mąki, cukru pudru, masła, żółtka oraz z szczypty soli zagnieść ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i chłodź przez 30 min w lodówce.
  2. Wysmaruj formę masłem i przełóż papierem do pieczenia uciętym w paski.
  3. Kwaśną śmietanę utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym, śmietanką, sokiem z cytryny i żółtkiem. Dodaj do masy połowę owoców i delikatnie wymieszaj.
  4. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
  5. Ciasto rozwałkuj, podsypując mąką- będzie się przyklejać.
  6. Wycinaj kółka o większej średnicy niż forma( o ok. 3cm większe). Przełóż ciasto do wysmarowanej formy na paski papieru do pieczenia( ułatwi to późniejsze wyjęcie tart).
  7. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
  8. Rozłóż masę w foremkach, a na wierzch rozłóżyć pozostałe owoce.
  9. Tartaletki piec w temperaturze 190 stopni przez 20-25 min.
Rusty fork http://rustyfork.pl/
 
mini tarta

 

print

2 Replies to “Mini tarty z cytrynowym nadzieniem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *