Odrywane drożdżowe bułeczki z makiem to makowiec w innej formie.

makowiec

Nie wiem jak Wam, ale mi to zdjęcie wyjątkowo się podoba. Wprowadza mnie w świąteczny klimat, a ja uwielbiam Święta!
Lubię tą pozytywną nerwówkę, ciągle zastanawiam się czy prezenty się spodobają, czy potrawy przypadną do gustu gościom. Święta to magiczny czas, czas który niech płynie wolno. Cieszmy się spotkaniem z bliskimi. W tym roku dla mnie święta nie będą już takie same…zabraknie przy stole mojej ukochanej babci. Tej, która wszystkiego mnie nauczyła i zaszczepiła miłość do wypieków.

Babcia była najlepsza w drożdżowych wypiekach. Bułeczki drożdzowe, ciasta, makowce….wszystko to było obłędne! Teraz ta odpowiedzialność spoczywa na mnie, mam nadzieje, że podołam.

Problemem są proporcje, bo babcia robiła wszystko na oko, dosypując mąki jeśli trzeba. Ja też robiąc ciasta drożdżowe nie trzymam się sztywno przepisu. Po prostu wiem jaką konsystencje powinno mieć ciasto .
Specjalnie dla Was starałam się te proporcje ujarzmić. 

makowe bułeczki rollsy


Składniki:

  • 800 g mąki pszennej tortowej
  • 5 jaj ( odłóż odrobinę białka do smarowania ciasta)
  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g margaryny
  • 50 g masła
  • 200 ml mleka
  • aromat arakowy
  • gotowa masa makowa

Drożdże zasypać łyżeczką cukru, odczekać chwile i wymieszać.
Do dużej misy lub garnka dodać mąkę, cukier i jaja. Na środku zróbić mały dołek, w którym umieścić drożdże. Poczekać, aż zaczną rosnąć. W rondlu rozpuścić tłuszcze, następnie dodać do nich mleko. Kiedy drożdże się ” ruszą’, dodać rozpuszczony tłuszcz i mleko ( w letniej temperaturze ) oraz aromat arakowy.
Zacznij wyrabiać ciasto, finalnie powinno mieć konsystencje lekko kleistą. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce, przykryć naczynie z ciastem ściereczką i czekać aż podwoi swoją objętość.około 30-40 min. 

Dużą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub naszykować dwie mniejsze.
Stolnicę opruszyć mąką i wyłożyć ciasto. (Możesz posypać je lekko mąką będzie łatwiej wałkować) Ciasto rozwałkować na prostokąt mniej więcej 30×40 cm. Rozsmarować masę makową, następnie zawinąć w rulon. Rulon pokroić na kawałki równej grubości. Zawijaski ułożyć w formie zachowując małe odstępy pomiędzy sobą. Wierzch posmarować białkiem. Wstawiamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 30 min, aż do zarumienienia. (sprawdź drewnianym patyczkiem, przed wyjęciem z pieca)

ciasto na swieta

print

One Reply to “Odrywane drożdżowe bułeczki z makiem / makowiec inaczej”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *