Matka Natura na koniec sierpnia otworzyła kosz z darami ziemi. Na pierwszy rzut idą śliwki. Nasze soczyste, pyszne, polskie śliwki.
Całkiem fajną propozycją jest odwrócone ciasto ze śliwkami. Wygląda inaczej, ciekawiej. W bardzo prosty sposób możemy urozmaić stary babciny przepis na ciasto ze śliwkami. Od lat piekę ten placek, ale dopiero ostatnio wpadłam na genialny pomysł, żeby nieco zmodyfikować jego formę. (Zainspirowałam się pewnym zdjęciem widzianym na Instagramie). 

placek ze sliwkami

 

 

 

Odwrócone ciasto ze śliwkami
Write a review
Print
Ingredients
  1. 1 szkl. cukru
  2. 1 kostka margaryny
  3. 3 jaja
  4. 2 szkl. mąki pszennej
  5. 2-3 łyżki śmietany 18%
  6. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  7. masło do wysmarowania formy
  8. cukier brązowy
Instructions
  1. Ubij pianę z białek.
  2. Margarynę utrzyj z cukrem. Nie przerywając ucierania dodaj kolejno: żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Ciasto będzie bardzo gęste.
  3. Wymieszaj pianę z białek z ciastem.
  4. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  5. Formę wysmaruj grubo masłem i obsyp cukrem brązowym.
  6. Wyłóż wypestkowane połówki śliwek rozkrojone wzdłuż skórką do góry.
  7. Wylej ciasto na śliwki
  8. Wstaw do nagrzanego piekarnika
  9. Piecz ok 50-60 min, zachowując zasadę suchego patyczka.
Notes
  1. Pozostaw ciasto ze śliwkami do ostygnięcia w formie, a następnie ostrożnie wyjmij z formy - odwracając ciasto "do góry nogami".
Rusty fork http://rustyfork.pl/
placek sliwkowy
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *