Pani Walewska, pyszotka, a nawet pysznotka (bo z różnymi nazwami się spotkałam) dumnie prezentuje się na zdjęciu. Jest to ciasto, które składa się aż z 9 warstw , a wcale nie jest trudne!

Czy kojarzycie kim była Pani Walewska? Ja na myśl o pani Walewskiej widzę przed oczami  flakon perfum mojej babci….flakonik może i ładny ale zapach??! Nie moje klimaty…natomiast owy flakonik towarzyszył mi przez całe dzieciństwo. Pamiętam dobrze granatowa buteleczkę z obrazkiem kobiety w kapeluszu.

Pani Walewska była ukochana Napoleona, a ciasto nazwane na jej cześć jest przepyszne i bardzo efektowne. Idealne na przyjęcia. Pyszotka składa się z upieczonych dwóch blatów przełożonych masa…

Na każdy blat składają się  4 warstwy. Ciasto kruche, dżem porzeczkowy-najlepszy ten domowy tzw galaretka, beza , migdały lub orzechy.

Blaty pieczemy równocześnie, dlatego potrzebujemy dwóch identycznych blaszek. Jeśli nie posiadamy to dzielimy składniki na bezę na pół. Każdą bezę przygotowujemy bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto posmarowane porzeczkami i wstawieniem do pieca, ot taka trudność.

Ciasto jest najsmaczniejsze 48 godz po przyrządzeniu.

 

Pani WALEWSKA / Pychotka
Write a review
Print
Składniki na kruche ciasto
  1. 420 g mąki pszennej
  2. 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  3. 50 g cukru pudru
  4. 200 g masła
  5. 6 żółtek
  6. 2 łyżki kwaśnej śmietany
  7. Z podanych składników zagnieść ciasto w kulę i podzielić na pół.
Składniki na bezę
  1. 8 białek
  2. 1,5 szklanki cukru pudru
  3. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  4. <
  5. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier małymi partiami i dalej miksować. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.
  6. >
Składniki na masę
  1. 2 szklanki mleka
  2. 3 łyżki mąki pszennej
  3. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  4. 2 żółtka
  5. 3 łyżki cukru
  6. cukier wanilinowy
  7. 200 g masła
  8. kilka kropel aromatu migdałowego lub 2 łyżki likieru amaretto
Dodatkowo
  1. słoik dżemu z czarnej porzeczki
  2. 100 g płatków migdałowych lub zmielonych orzechów włoskich
Instructions
  1. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować rozwałkować i przełożyć do blachy. Wyrównać. Posmarować połową dżemu porzeczkowego. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej, wierzch posypać płatkami migdałowymi. Identycznie postępujemy z drugą częścią ciasta.
  2. Tak przygotowane blaty wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy używając termoobiegu. Pieczemy obydwa placki razem około 40 min. Po 20 min zamieniamy blaszki miejscami, żeby ciasto równo się upiekło. Jeśli nie mamy dwóch takich samych form pieczemy blaty jeden po drugim, ale wtedy najlepiej przygotować drugą bezę bezpośrednio przed pieczeniem.
  3. Placki ostudzić.
  4. ....
  5. Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Drugą szklankę mleka przelać do miski, dodać żółtka i mąki. Roztrzepać rózgą. Dodać do gotującego się mleka, ciągle mieszając. Zagotować. Otrzymamy bardzo gęsty budyń. Wystudzić.
  6. Miękkie masło utrzeć na puch, dodając po łyżce ostudzony budyń, cały czas miksując. Dodać aromat migdałowy lub likier amaretto.
  7. .......
  8. Przełożyć masą. Ciasto przechowywać w lodówce.
Rusty fork http://rustyfork.pl/
print

3 Replies to “Pani Walewska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *