Najlepsze ciasto na pieczone pierogi z  dodatkiem mąki pełnoziarnistej-  ever!!! Spróbuj!

Dobre na diecie, do pudełka lunchówki do pracy czy jako przystawka na imprezie. Świetnie smakują na zimno, jeszcze lepiej na ciepło. Wielbiciele dipów mają duże pole do popisu, mogą maczać pieczone pierogi i zajadać je z sosami takimi jak; czosnkowy, ziołowy czy śmietanowy 😉

Składniki:

Farsz:

pierś z kurczaka
przyprawa Kotani Gyros
pół opakowania świeżego baby szpinaku  ( biedronka)
kilka suszonych pomidorów w oleju ( najlepsze z Biedronki z dynią )

Pierś kroimy w drobną kostkę, obsypujemy przyprawą kotani i smażymy na patelni z odrobiną oleju z zalewy pomidorów. Dodajemy pokrojone suszone pomidory i szpinak. Smażymy, aż szpinak zmniejszy objętość. Można lekko dosolić do smaku.

Ciasto:

Proponuję pomieszać mąki,

100g pełnoziarnistej 400 g mąki pszennej. 
7g drożdzy instant lub zaczyn z 25g drożdży „normalnych”
ok 1 szkl ciepłego mleka ( 200ml)
1/3 szkl oleju rzepakowego
2 jaja ( 1 białko do posmarowania pierogów)
Szczypta soli i cukru

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto.  Dzielimy ciasto na 2 części. Jedną część rozwałkować, a drugą przykryć ściereczką żeby ciasto nie wyschło. 
Za pomocą np. szklanki wycinamy okręgi. Nakładamy farsz i lepimy pierogi. 

pieczone pierogi z kurczakiem

Pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Górę pierogów smarujemy białkiem żeby się pięknie zarumieniły. Na wierzch można położyć kilka pestek dyni, które znajdziecie w zalewie olejowej z pomidorów suszonych.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15min, aż się pięknie zarumienią.

pieczone pierogi ze szpinakiem

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *