Pierniczki Lebkuchen

Próbowaliście tradycyjnych niemieckich pierniczków Lebkuchen? Nie?, To koniecznie wypróbujcie ten przepis. Przepis na pierniczki jest prosty, wymaga tylko ubrudzenia  rąk;) 

 

Przepis na te pierniczki pochodzi z bloga Doroty z MW.

Pierniczki Lebkuchen
Write a review
Print
Ingredients
  1. 250 g mąki pszennej
  2. 85 g zmielonych migdałów
  3. 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  4. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  5. 1/2 łyżeczki sody
  6. 200 ml płynnego miodu
  7. 85 g masła
LUKIER
  1. 1 szklanka cukru pudru
  2. 4 łyżki gorącej wody
  3. Wymieszaj żeby nie było grudek
Instructions
  1. Suche składniki umieść w misce: mąkę, migdały, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. Wymieszać. W rondelku rozpuścić masło w miodzie, cały czas mieszając. Zdejmij z palnika i pozostaw do lekkiego przestygnięcia.
  2. Do miski z suchymi składnikami wlać jeszcze ciepłą masę maślano miodową i wymieszać mikserem na małych obrotach. Ciasto wyjdzie lepiące,ale nie dosypuj mąki. Nakryj miskę ściereczką i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
  3. Z ciasta rób kulki( najlepiej zwilżonymi dłońmi) wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszcz i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie około 2 cm. Pierniczki bardzo rosną.
  4. Piec w temperaturze 180 stopni . W oryginalnym przepisie czas pieczenia to 15 min, moje pierniczki były gotowe po 10 min
  5. Pierniczki po wyjęciu z pieca pozostaw około 2 min na blasze, po tym czasie staną się twardsze i będzie możliwe przeniesienie ich na kratkę.
  6. Zimne pierniczki maczaj w lukrze i pozostaw do stwardnienia lukru.
Rusty fork http://rustyfork.pl/
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *