Mam dla Was propozycję na świąteczne babeczki. Szybkie do zrobienia piernikowe choinki robią furrorę na świątecznych spotkaniach. Nasze dzieciaczki mogą nam pomoc w przygotowaniach i udekorować piernikowe choinki np.  cukrowymi kulkami. 

piernikowe babeczki

Przepis na piernikowe choinki jest bardzo prosty i z pewnością przypadnie Wam do gustu. Babeczki piernikowe są puszyste i lekko wilgotne. Wykończenie to ubita śmietanka 36% z dodatkiem stabilizatora śmietanfixu. Dekorowałam tylką Wilton nr. 1M

 


Piernikowe cupcakes choinki
Write a review
Print
Ingredients
  1. 3/4 szkl cukru
  2. 2 jaja
  3. 1 i 1/4 szkl mąki
  4. 1/2 szkl mleka
  5. 1/4 szkl oleju
  6. 150 g powideł śliwkowych
  7. 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika
  8. 2 łyżki kakao
  9. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  10. 1/2 łyżeczki sody
Frosting
  1. 500 ml śmietanki 30%
  2. 2x śmietanfix
  3. 4 łyżki cukru pudru
  4. barwnik spożywczy( Wilton żelowy)
  5. dekoracje cukrowe
Instructions
  1. Utrzeć jaja z cukrem na jasną, puszystą masę.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika i kakao. Przesiać do masy jajecznej. Delikatnie zamieszać kilka razy. Dodać powidła, olej i mleko. Zmiksować wszystkie składniki do połączenia.
  3. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Przelać ciasto do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami tak do 3/4 wysokości i wstawić do pieca na ok 20 minut do tzw. suchego patyczka.
  4. Po upieczeniu wystudzić.
  5. Ubić kremówkę z śmietanfixem, cukrem pudrem i barwnikiem. Krem przełożyć do szprycy i udekorować piernikowe babeczki na kształt choinki.
Rusty fork http://rustyfork.pl/
print

One Reply to “Piernikowe choinki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *