Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami i sosem tymiankowym gościła u mnie 22.04, czyli w Światowym Dniu Pieczarki. To bardzo smaczna propozycja obiadowa.

poledwiczka wieprzowa

 

Polędwiczkę kroimy na centymetrowe plastry. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Obsmażamy z 2 stron na patelni.  Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w zależności od wielkości na grubsze plastry lub połówki. Solimy i chwilę podsmażamy. Mięso i pieczarki łączymy ze sobą i zalewamy wodą do przykrycia. Dodajemy 2 szczypty tymianku i dusimy wszystko około 30-40 min, aż mięso będzie miękkie. Na koniec zalewany odrobiną śmietanki 30%  i zagęszczamy sos najlepiej mąką krupczatką. 

 

Akcja Pieczarkowy Tydzień 2017

 

print

2 Replies to “Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami i sosem tymiankowym

  1. Dziękuję za zgłoszenie przepisu do akcji pieczarkowej, abym mogła go dodać do akcji musi być oznaczony banerkiem akcji lub linkiem do zaproszenia z mojego bloga. Baner w szpalcie bocznej nie wystarczy.
    Danie prezentuje się cudownie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *