Ostatnio miałam bardzo ważne zadanie do wykonania, a mianowicie zrobić tort krówkowy dla mojego 3 letniego chrześniaka. Niby wszystko jasne tylko nie do końca było wiadomo czy chodzi o tort z cukierkami krówkami, czy tort w krowie łaty;) Postanowiłam, że wypróbuje przepis na mirror glaze i obleję polewą lustrzaną tort.
Polewa lustrzana jest bardzo efektowna, można stosować ją na ciasta, torty, czy do deserów. Błyszczy się cudnie przez około dobę, później nieco traci swój blask. Może wydawać się nieco skomplikowana, ale w rzeczywistości to nic trudnego. Najważniejsze, aby ciasto było bardzo dobrze schłodzone ( przynajmniej przez noc) zanim przystąpi się do dekoracji polewą mirror glaze. Glazurę wylewamy na  deser lub tort musowy lub tort pokryty  np: kremem maślanym   upewniając się, że jego powierzchnia jest idealnie gładka.

Polewę zaczynamy wylewać na sam środek deseru, następnie zataczając kręgi wokół jego brzegów. Jeżeli w polewie będą widoczne pęcherzyki powietrza należy je szybciutko przebić patyczkiem. Po wylaniu polewy należy deser odstawić na kilka minut w temperaturze pokojowej, po czym schłodzić w lodówce przez około 2 – 3 godziny. Deser podajemy w ciągu 24 godzin od polania polewą.

Zdjęcie nie oddaje wszystkiego, ale moja twarz odbijała się w torcie:)

polewa lustrzana

Mirror Glaze /polewa lustrzana
Write a review
Print
Ingredients
  1. 300 g cukru
  2. 150 ml wody
  3. 350 g białej czekolady
  4. 19 g żelatyny w proszku (+1/2 filiżanki wody do podlania)
  5. barwnik spożywczy w żelu
Instructions
  1. Namocz żelatynę w 1/2 filiżanki wody i odstaw na bok na 5 minut, aż napęcznieje.
  2. W rondlu podgrzej mleko skondensowane, cukier i wodę, aż zacznie wrzeć.
  3. Czekoladę podziel na kawałki i przełóż do miski. Dodaj barwnik.
  4. Dodaj napęczniałą żelatynę do rondelka i dobrze wymieszaj. Następnie zalej gorącą cieczą kawałki czekolady. Poczekaj chwilę, aż czekolada będzie miękka i następnie zblenduj całość na gładką masę.
  5. Bardzo ważne jest kilkakrotne przelewanie mikstury przez sitko aby usunąć " farfocle" i pęcherzyki powietrza. ( przy okazji studzimy polewę)
  6. Glazurę studzimy przed polaniem. Maksymalna temperatura to 33 stopnie. Pamiętamy, żeby dobrze schłodzić ciasto przed dekorowaniem go polewą mirror glaze.
Notes
  1. Glazurę lustrzaną wylewamy na dobrze schłodzony deser lub tort musowy lub tort pokryty kremem innym niż mus upewniając się, że jego powierzchnia jest idealnie gładka (najkorzystniej wylać ją bezpośrednio na krem lub mus). Polewę zaczynamy wylewać na sam środek deseru, następnie zataczając kręgi wokół jego brzegów. Jeżeli w polewie będą widoczne pęcherzyki powietrza należy je szybko przebić patyczkiem. Po wylaniu polewy należy deser odstawić na kilka minut w temperaturze pokojowej, po czym schłodzić w lodówce przez około 2 - 3 godziny. Deser podajemy w ciągu 24 godzin od polania polewą.
Rusty fork http://rustyfork.pl/
print

2 Replies to “Polewa lustrzana / Mirror Glaze

  1. witam ! tez chce na urodziny corki zrobic tort krowkowy z polewa lustrzana,
    czy moglabbym dostac przepis na mase krowkowa ktora sprawdzila sie w tym torcie ?
    pozdrawiam

    1. Lubię uźywać gotowej masy krówkowej w puszce ale tylko tej gostyńskiej, inne są jakieś dziwne w smaku. Krowka/ kajmak gostyński smakuje tak jak mleko skondensowane slodzone po uprEdnim gotowaniu wychodzi taka masa jak na wafle. Ale uwaga jest bardzo slodka warto nasaczyc blaty biszkoptu woda z cytryna. Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *