Proste ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Bardzo przyjemny przepis, nie wymagający posiadania wagi. Wszystkie składniki odmierzamy używając opakowania po małym jogurcie naturalnym. 

Ciasto jogurtowe jest bardzo puszyste i lekkie, bardzo dobrze udaje ciasto drożdżowe;) przynajmniej z wyglądu:) 
Robię to ciasto z różnymi owocami, czasem są to mrożone jagody, czasem truskawki, maliny, świetnie smakuje również z świeżymi morelami. 
Do kruszonki dodaje aromaty, w zależności od użytych owoców. Do ciasta jogurtowego z truskawkami polecam przygotować kruszonkę z dodatkiem aromatu cytrynowego. 

Ciasto z truskawkami

 

Składniki na kruszonkę:

  • 1/2 kostki masła w temp. pokojowej
  • 1 niepełna szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • aromat np. cytrynowy

Z podanych składników zagniatamy kruszonkę. Odstawiamy do lodówki.

Składniki na jogurtowe ciasto:

  • owoce ( truskawki lub jagody lub morele)
  • 1 kubeczek (mały: 150 g) pełnotłuszczowego jogurtu naturalnego.
  • 3 kubeczki mąki
  • 2 kubeczki cukru
  • 1 kubeczek oleju roślinnego
  • 4 jaja, oddzielnie żółtka od białek
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Truskawki kroimy na połówki.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy na gładką masę z żółtkami, cukrem, olejem, jogurtem. Na koniec  dodajemy mąką przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Możemy użyć miksera na wolnych obrotach. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach ok. 25 x 35 cm, lub do tortownicy o średnicy około 23 cm. Układamy połówki truskawek, następnie sypiemy kawałeczki kruszonki.  Zazwyczaj z podanej porcji kruszonki starcza mi na 2 porcje ciasta. Dlatego to co zostanie mrożę;)

Wstawić do piekarnika i przez około 45 minut. Sprawdzić patyczkiem przed wyciągnięciem z piekarnika. Długość pieczenia zawsze zależy od dobranej formy. 

Smacznego.

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *