Przepisów na ciasto / spód do szarlotki jest zapewne tyle co gospodyń, wypróbujcie mój przepis.

ciasto na szarlotkę

Ciasto jest bardzo delikatne, miękkie, poprostu idealne. Z tego przepisu najczęściej piękę ciasta z jabłkami. 

Przepisem na to ciasto podzieliła się ze mna babcia mojego męża. Zgodzicie się ze mną, że najlepsze szarlotki na świecie to właśnie te robione przez nasze babcie? 😉 Coś w tym jest. Uwelbiam te „starodawne” wypieki. Dlatego w moim zeszycie z przepisami nie braknie takich, które mają po 60 lat!

Ale do rzeczy:

Składniki na ciasto:

  • 2 jaja + 1 żółtko 
  • 3 szklanki mąki, około 450 g
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • kostka margaryny
  • 1szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka śmietany

Z podanych składników zagniatamy ciasto.

W tym przypadku, na ciasto wyłożyłam 5 jabłek skrojonych na drobne plasterki,posypanych odrobiną brązowego cukru. Piekłam w 180 stopniach około 40 minut, aż się zarumieniło ciasto.

szarlotka

print

3 Replies to “Przepis na ciasto / spód do szarlotki

  1. A propos jabłek, zmobilizowałaś mnie dzisiaj do stworzenia dania z jabłkami, z tymi składnikami, które akurat miałam w domu (dzięki jabłecznej akcji) i muszę przyznać jestem pozytywnie zadowolona. A Twój spod do szarlotki jest interesujący, nie dodawałam nigdy do ciasta kruchego mąki ziemniaczanej, warto spróbować! Pzdr. Angela

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *