Quesadilla to zapieczona tortilla z dodatkami w środku. Najlepiej smakuje na ciepło.

Najważniejszym składnikiem jest ser. Polecam ser cheedar, nadaje świetny smak całemu daniu (możecie zastąpić „zwykłym” serem żółtym np: edamskim). 
Do przygotowania możesz użyć opiekacza lub patelni teflonowej. Moja quesadilla z szynką została zapieczona na suchej teflonowej patelni. 

quesadilla

Składniki na 8 kawałków:

  • 2 placki tortilli
  • ser cheedar lub żółty np: edamski około 200-250 g
  • kilka plastrów szynki około 6
  • rukola
  • odrobina sosu pomidorowego do przesmarowania placków, może to być passata czy przecier pomidorowy ( doprawcie ziołami wedle uznania)

 

Wszystkie składniki będziemy wykładać tylko na połówkę tortilli. W pierwszej kolejności smarujemy sosem, następnie sypiemy 1/4 porcji startego sera. Układamy połowę porcji szynki, kilka liści rukoli, a na koniec posypujemy 1/4 porcji sera. Pustą część tortilli dociskamy do farszu i układamy na patelni. Identycznie postępujemy z drugą tortilla.
Zapiekamy z dwóch stron, na średnim ogniu dosłownie chwilę, placki szybko się zarumienią, a ser rozpuści. Moja patelnia ma 28 cm średnicy, więc jestem w stanie zapiekać 2 quesadillas jednocześnie. 
Każdą z tortilli z szynką kroimy na 4 kawałki.

 

Smacznego!

print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *