Postanowiłam wypróbować znanej na całym świecie, torcianej klasyki – Red Velvet Cake. Założę się, że to ciasto mignęło Wam w jakiejś kolorowej gazecie. 

Właściwie to nie rozumiem dlaczego w Polsce Red Velvet nie robi furory skoro ciasto jest w naszych barwach narodowych, a ostatnio „patriotyzm” jest na topie. Dzisiaj proponuję tort w wersji mini tj, Red velvet jako cupcake. 
Ciasto jest przyrządzone na maślance, a zamiast proszku do pieczenia użyłam sody. Jest bardzo puszyste i wilgotne. 

cupcake red velvet

Red Velvet Cupcake
Write a review
Print
Ciasto
  1. 1 1/4 szklanki mąki
  2. 2 płaskie łyżki kakao
  3. 2/3 szklanki cukru
  4. 1/2 szklanki maślanki
  5. 1 jajko
  6. 70 g masła
  7. 1 płaska łyżeczki sody
  8. 1 płaska łyżeczka octu
  9. 1/2 płaskiej łyżeczki czerwonego barwnika w żelu( użyłam Wiltona)
Krem
  1. 300 g twarogu sernikowego lub twarożku śmietankowego
  2. 1/2 szklanki cukru pudru
  3. 3/4 szklanki śmietanki kremówki 36%
  4. cukier wanilinowy
Instructions
  1. Utrzeć masło z cukrami.
  2. Dodać jajko, ocet i barwnik, dalej ucierać aż do uzyskania jednolitej masy.
  3. Do miski przesiać mąkę z kakao i sodą.
  4. Cały czas miksując dodawać do masy jajecznej mąkę z kakao i sodą na zmianę z maślanką.
  5. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  6. Ciasto nakładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami.
  7. Piec ok. 20-25 minut, do suchego patyczka.
  8. Babeczki wyłóż na kratkę do całkowitego wystudzenia.
  9. Twarożek ucieramy z cukrami. Stopniowo dodajemy kremówkę, cały czas miksując do uzyskania puszystego kremu. Krem nakładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim babeczki.
Rusty fork http://rustyfork.pl/
 
print

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *