Blueberry galettes, po francusku, a po polsku rustykalna tarta z jagodami. Jedna duża lub w wersji mini, po brzegi napchana jagodami owiniętymi w maślanym cieście. Zdecydowanie to must have na Twojej wakacyjnej liście wypieków.

blueberry

Jagodowe galettes to idealna propozycja na mini deser w upalne dni. Bez problemu poleży na stole, nie tracąc swoich właściwości. Mini rustykalna tarta posłuży również jako słodkie śniadanie.

jagodowa tarta

 

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g zimnego masła
  • 310 g mąki pszennej
  • 10 g cukru
  • 4 g soli
  • 100 ml maślanki

Nadzienie:

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • ok. 350 g jagód świeżych lub mrożonych

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Możesz użyć malaksera. Owiń w folię  spożywczą i chłodź w lodówce przez godzinę.
Dużą blachę „od piekarnika” wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
Podziel ciasto na 6 części ( możesz na więcej wtedy wyjdą serio mini mini tarty).
Każdą z części rozwałkuj zachowując kształt koła.W razie potrzeby posypuj mąką ciasto.
W miseczce wymieszaj mąkę ziemniaczaną, cukier i jagody. Wyłóż nadzienie na środek ciasta i zawiń ( patrz na zdjęcie poniżej)
Posmaruj tarty żółtkiem, białkiem lub mlekiem, następnie posyp ciasto cukrem ( użyłam brązowego)
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni około 20-30 min ( w zależności od wielkości), aż pięknie się zarumienią.

mini tarty

 

DSC_1098-Edit

 

Mini rustykalna tarta z jagodami to idealna porcja deseru „per person”. Możesz podać ją na ciepło zaraz po wyjęciu z piekarnika lub na zimno. Doskonale smakuje z gałką śmietankowych lodów.

 

galettes

 

Rustykalna tarta z jagodami może być przetrzymywana w lodówce 3-4 dni, ale szczerze wątpię żeby była taka potrzeba. 

 

tarta rustykalna

print

5 Replies to “Rustykalna tarta z jagodami / blueberry galettes

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *