Kochani popełniłam salceson;) Podoba mi się nazwa tego placka.  Jest to chyba najłatwiejsze ciasto na świecie. Dosłownie więcej czasu musimy poświęcić na obranie i skrojenie jabłek, niż na wymieszanie wszystkich składników.

Jabłka powinny być oblepione ciastem, niestety u mnie wygląda to troszkę inaczej. Dlatego zalecam trzymanie się przepisu jeśli chodzi o ilość owoców. Miałam w domu tylko 4 jabłka, a to za mało, ale co zrobić jak dopadła mnie ochota na słodkie….

Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą.

 

Ciasto z jabłkami / Salceson
Write a review
Print
Ingredients
  1. 5 jajek
  2. 1 i 1/2 szklanki cukru
  3. 2 łyżki cukru wanilinowego
  4. 3 szklanki mąki
  5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  6. 1/2 łyżeczka sody
  7. 2 czubate łyżki ciemnego kakao
  8. 1 szklanka oleju
  9. 1/2 łyżeczki cynamonu
  10. szczypta soli
  11. około 1 i 1/2 kg jabłek
  12. 3/4 szklanki orzechów włoskich
Polewa czekoladowa
  1. 100 g czekolady mlecznej
  2. 50 ml śmietanki 30%
  3. łyżka masła
Instructions
  1. Obrać jabłka,usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki.
  2. Ubić jajka z cukrami na gładką, jasną masę.
  3. Wymieszać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i szczyptą soli.
  4. Do masy jajecznej dodawać naprzemiennie olej i suche składniki. Ciasto powinno być bardzo gęste.
  5. Dodać kawałki jabłek i orzechy. Wymieszać, tak żeby ciasto oblepiło owoce.
  6. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Standardową blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Piec około 45-50 min, aż do " suchego patyczka"
  8. W rondlu rozpuść masło, dodaj śmietanke i czekoladę, podgrzewaj cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej masy.
  9. Wystudzone ciasto polej polewą czekoladową
Rusty fork http://rustyfork.pl/
print

2 Replies to “Salceson / Ciasto z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *