Sernik z wiaderka z truskawkową pianką, lekki i puszysty, rozpływa się w ustach.

Przyznam, że nie jestem fanem masy serowej z wiaderka, która jest rzadsza i niestety jeśli chodzi o skład to cóż …mało sera w serze;)
Natomiast są różne sytuacje kiedy to nie mamy możliwości dostania dobrego sera, czy po prostu czasu aby go trzykrotnie zmielić. Wtedy na ratunek przychodzą nam sery z wiaderka. To nie tak, że serniki takie są nie smaczne….są inne.
Należy pamiętać, że gdy zastępujemy  „normalny ser” tym z wiaderka nasz serniczek będzie się piekł inaczej.

Przepis na sernik z truskawkową pianką zaczerpnęłam z bloga MW. Wprowadziłam zmiany, zastąpiłam maliny truskawkami, i „normalny ser” tym z wiaderka dodając dodatkową łyżkę mąki ziemniaczanej.

sernik z wiaderka

Składniki:

Ciasteczkowy spód:

  • 160 g ciastek zbożowych, pełnoziarnistych lub owsianych
  • 50 g masła, roztopionego

Ciastka rozkruszyć w blenderze. Masło rozpuścić i dodać do ciastek, wymieszać.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć ciasteczkowy spód. Wyrównać, i wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 175 stopni C przez około 12 minut aż do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.

Masę serową:

  • 500 g sera z wiaderka
  • 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • cukier wanilinowy
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniacanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia. Nie miksować zbyt długo, by nie napowietrzać masy serowej.

Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 150ºC . Mój sernik piekłam 1,5 godziny.  Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem.  Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Truskawkowa pianka:

  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
  • 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 100 g cukru
  • 14 g żelatyny w proszku (3,5 łyżeczki) lub 3,5 listki żelatyny Korzystam z żelatyny z listkach- rewelacja!

Truskawki blendujemy (mrożonych nie rozmrażamy wcześniej). Dodajemy cukier  i podgrzewamy w garnuszku. Zagotować aż do rozpuszczenia się cukru.

Żelatynę zalać wodą tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia, następnie odcisnąć wodę i dodać do ciepłych truskawek. Dobrze wymieszać. Przestudzić, ale nie można dopuścić do stężenia.

W misie miksera umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić. Dodać puree z truskawek wymieszanych z żelatyną. Delikatne lecz dokładnie wymieszać. Warstwę truskawkowej pianki wylać na wystudzoną masę serową. Odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 

sernik

print

5 Replies to “Sernik z wiaderka z truskawkową pianką

  1. Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już przeszło 1000 blogerów (posiadamy łącznie bazę 1,5 miliona użytkowników na FB). Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : http://www.katalogsmakow.pl (należy kliknąć w „MOJE KONTO” w prawym górnym rogu strony. Pozdrawiamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *