Śledzie białe Jasia to aromatyczne rybki schowane pod pierzynką ze słodkiej cebuli i rodzynek zalane czosnkowym sosem. 

śledzie

Przepis na białe śledzie Jasia pochodzi z zeszytu mojej mamy Ewy, teściowej. Tak przyrządzone śledziki goszczą na naszym stole raczej zimą. Zdecydowanie kojarzą mi się z Wigilią kiedy to ” ryba ma swoje 5 minut”. Śledzie mają intensywny smak dzięki zalewie, w której są moczone całą noc.

 

Białe śledzie Jasia
Write a review
Print
Ingredients
  1. 5-6 płatków śledziowych
  2. 2 średnie cebule
  3. 3 łyżki cukru
ZALEWA
  1. 2 szklanki wody
  2. 3/4 szklanki octu 10%
  3. 2 łyżki cukru
  4. ziele angielskie, liść laurowy
SOS CZOSNKOWY
  1. mały jogurt naturalny
  2. 2 łyżki śmietany
  3. 2 łyżki majonezu
  4. 100 g rodzynek
  5. 2-3 ząbki czosnku
  6. koperek
Instructions
  1. Wszystkie składniki na zalewę umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Schładzamy zalewę. Śledzie moczymy w zimnej zalewie przez całą noc.
  2. Następnego dnia odcedzamy śledzie, wykładamy na durszlak do odcieknięcia. Cebulę obieramy i kroimy w połksiężyce. Posypujemy cukrem, jak puści sok, odciskamy przez ścierkę.
  3. Pokrojone na kawałki śledzie układamy w naczyniu. Następnie na wierzch wykładamy odciśniętą cebulę i wszystko zalewamy sosem.
Rusty fork http://rustyfork.pl/

Moje przepisy na śledzie znajdziesz w kwartalniku lubelskiego magazynu blogerów AROMAT :

print

One Reply to “Śledzie białe Jasia”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *