Słodko kwaśne leczo z kurczakiem, w sezonie pomidorów z własnego krzaczka to absolutny hit. 

leczo z kurczakiem

 

Słodko kwaśne leczo z kurczakiem podaję z ryżem paraboiled. W takiej postaci lubię najbardziej. W składnikach wypiszę użyte przyprawy, ale nie potrafię podać proporcji- doprawcie wedle swojego gustu.

Składniki dla 2 os:

  • 500 g dojrzałych pomidorów
  • 4 plastry ananasa z puszki 
  • 100 ml zalewy ananasowej
  • pół średniej cebuli
  • pół cukinii
  • pół papryki
  • garść kukurydzy z puszki
  • ząbek czosnku
  • torebka ryżu
  • pół piersi z kurczaka
  • sól, pieprz, papryka ostra
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soku z cytryny
  • ewentualnie odrobina cukru

 

Pomidory pozbawiamy skóry i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w pióra i łączymy z pomidorami z odrobiną soli. Dusimy około 15 min. Następnie dodajemy kukurydzę, czosnek oraz kawałki ananasa, cukinii i papryki. Doprawiamy do smaku i dusimy 10 min.

Pierś z kurczaka solimy i pieprzymy lub posypujemy ulubioną przyprawą i smażymy. Równocześnie gotujemy ryż. 

Na koniec zaprawiamy nasze słodko kwaśne leczo . Zaprawa to: 100 ml zalewy ananasowej wymieszane z odrobiną soku z cytryny i łyżeczką mąki ziemniaczanej. Doprowadzamy warzywa do wrzenia i gotowe. 

sos słodko kwaśny

print

3 Replies to “Słodko kwaśne leczo z kurczakiem

    1. Smakuje jak tradycyjny ” kurczak slodko kwaśny” poprostu z dodatkiem cukini. A cukinia rewelacyjnie przyjmuje inne smaki. Sprobuj😆 pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *