Święta coraz bliżej, powoli szykuję listę świątecznych wypieków. Numerem dwa na mojej liście ( bo nr 1 jest oczywiście mój ukochany makowiec) jest świąteczny piernik. Jeszcze nie zdecydowałam, z którego przepisu go wykonam. Poniżej przepis na szybki i prosty piernik na jogurcie. 

 

 

Piernik na jogurcie wychodzi puszysty i wilgotny. Od Ciebie zależy w jakiej formie go upieczesz.

Ciasta wychodzi dość sporo także proponuję 2 keksówki lub tortownicę o śr 21 cm.

 

Piernik na jogurcie
Write a review
Print
Ingredients
  1. 500 g mąki pszennej
  2. 4 jajka
  3. 125 g masła
  4. 185 g cukru
  5. 170 g miodu
  6. 3 łyżki ciemnego kakao
  7. opakowanie przyprawy do pierników (3 łyżki)
  8. 2 łyżeczki sody
  9. 1 i 1/2 szklanki jogurtu
  10. 4 łyżki powideł śliwkowych
Instructions
  1. Rozpuść masło w rondelku i odstaw do przestygnięcia.
  2. Połącz w misie mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę i dokładnie wymieszaj.
  3. Utrzeć jajka z cukrem, a następnie dodać jogurt i miód.Zmiksować.
  4. Do mokrej masy stopniowo dodawaj suche składniki z miski, a pod koniec gdy ciasto będzie gładkie dodaj przestudzone masło i powidła. Wymieszaj lekko, do połączenia składników.
  5. Ciasto wyłóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia na spodzie.
  6. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 50 min. Zachowaj zasadę tzw. suchego patyczka, czas pieczenia uzależniony jest od wybranej formy do pieczenia i rodzaju piekarnika.
Rusty fork http://rustyfork.pl/
print

3 Replies to “Świąteczny piernik na jogurcie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *