Swiss meringue buttercream / krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej

Swiss meringue buttercream, czyli krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej jest idealny do dekoracji tortów, czy babeczek cupcakes. Krem jest bardzo lekki i puszysty, a zarazem sztywny idealny do tworzenia ozdób, czy obłożenia tortu pod masę cukrową.

Szukałam idealnego przepisu na swiss meringue buttercream i znalazłam go na blogu Modern Taste. Jest naprawdę prosty w przygotowaniu, nie wymaga szczególnych umiejętności czy sprzętów. Jedyne co potrzebujesz to metalowa miska i mikser;)

Krem maślany na bezie szwajcarskiej jak nazwa wskazuje zawiera białka dzięki, którym nie jest taki ciężki i tłusty. 

 

butter-cream

Swiss meringue buttercream / krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej
Write a review
Print
Składniki
  1. 4 białka, w temperaturze pokojowej
  2. 200 g cukru
  3. 250 g miękkiego masła
Instructions
  1. Białka z cukrem umieszczamy w metalowej misce. Stawiamy ją nad gorącą kąpielą wodną. Zaczynamy ubijać mikserem, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdejmujemy miskę znad kąpieli wodnej.
  2. Kontynuujemy ubijanie do momentu kiedy piana będzie sztywna, błyszcząca i całkowicie wystudzona.
  3. Teraz zaczynamy małymi porcjami powoli dodawać miękkie masło pokrojone na małe kawałki.
  4. W pewnym momencie masa może być nieco płynna, lub będzie wyglądać na zważoną, ale zupełnie się tym nie przejmujemy i kontynuujemy dodawanie masła.
  5. Ucieramy, aż masa będzie lekka,puszysta i gęsta. Teraz możemy dodać do niej dowolne dodatki smakowe np. ekstrakt waniliowy, czekoladę lub barwnik spożywczy.
  6. Gotową masę przechowujemy w lodówce do tygodnia lub mrozimy. Aby przygotować ją do użycia po wyjęciu z lodówki lub po rozmrożeniu, najpierw doprowadzamy ją do temperatury pokojowej. W tym momencie będzie wyglądała na zważoną, ale wystarczy przez chwilę ubijać ją mikserem, a wróci do swojego poprzedniego stanu.
Rusty fork http://rustyfork.pl/

 

print

2 Replies to “Swiss meringue buttercream / krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *